banner47

Gemlik İçin Beraberlik Çağrısı

OHAL kapsamında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Depremin Gemlik’te risk olmaktan çıkarılması yönündeki girişim siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdi.

Gemlik İçin Beraberlik Çağrısı
banner3

OHAL kapsamında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Depremin Gemlik’te risk olmaktan çıkarılması yönündeki girişim siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdi.

KHK’nın geçici 25. Maddesine göre orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına da dönüştürülmesi mümkün olmayan yaklaşık 300 hektarlık alan toplu konut yapımına açılabilecek. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın, sağlam zemin üzerinde güvenli ve konforlu binalar sayesinde yeni Gemlik’in önünün açıldığını vurgulaması ve Cihatlı Mahallesinde başlatılan 1400 konutlu toplu konut hamlesinin 8 bin konut daha yapılarak devam edebileceğini açıklaması muhalefetin yanı sıra kimi sivil toplum örgütü yöneticilerini de tatmin etmedi. “Gemlik Taşınacak mı?”, “Gemlik Dönüşecek mi?” sorusuna, siyasi, bilimsel, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik çözümler arayan sivil toplum örgütleri, siyaset üstü bir platform oluşturarak,696 sayılı KHK’yı her açıdan değerlendirmeye aldı.

Siyaset üstü değerlendirme platformu sözcüsü Hamza Aygün, siyasi parti ilçe başkanlarının yanı sıra sivil toplum örgütü yöneticilerini Atatepe Sosyal Tesislerinde ağırladı. Kanun Hükmünde Kararnamenin her açıdan ele alınarak, kamuoyunu tatmin edici gerçeklerle buluşturması için 10 Ocak Çarşamba günü saat 17 00’de Bütünler Düğün Salonunda daha geniş katılımlı toplantı yapılacağını ve Gemlik halkını da buraya davet ettiklerini belirten Hamza Aygün, “696 sayılı KHK’nın bütün gerçekliği ile masaya yatırılmasını istiyoruz. Bu konuda birçok sıkıntı ortaya çıktı. 9 kişilik komisyon kurarak yola çıktık. Kaymakam, Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanını ziyaret ettik. Siyasi partiler ve tüm sivil toplum örgütleri ile iç içeyiz. Gemlik’in taşınması ya da dönüşümü, bu her ne ise bilimsel dayanağı olmalı. Bilgi kirliliğinin önüne geçilmesini istiyoruz. Yasa felakete dönüşmeden, toplumun her kesimini kapsayacak bilimsel bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Amacımız siyaset yapmak değil, siyaset üstü bir platform öncülüğünde Gemlik’in geleceğini bilimsel dayanakları ile birlikte planlamaktır” dedi.

Toplantıda yer alan Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar İslam, KHK’nın Gemlik’in taşınması anlamına gelmediğine dikkat çekerek, dönüşüm çerçevesinde yapılacak çalışmaların halka rağmen olmayacağını vurguladı. İstişare toplantılarını dikkate aldıklarını ifade eden Yaşar İslam, “Toplumun uygun görmediği hiç ir çalışmayı biz de uygun görmeyiz. Toplantılardan çıkacak her türlü detayı örgütümüz ve hükümetimiz ile paylaşacağız” dedi. MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz’da Belediye Başkanı Refik Yılmaz’a hükümet nezdindeki girişimlerde ilçenin Kuzey İmar Planları ile destek verdiklerini belirterek, KHK ile ilçenin taşınma kararının sürpriz olduğunu söyledi. Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar ve Bursa milletvekillerin Gemlik’in taşınacağını söylediğini, Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın ise gönüllülük esasına göre dönüşüm olacağını ifade ettiğini anımsatan MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz, “Açıklamalar arasında büyük farklar var. Riskli alan mı, riskli bina mı? Bize gör riskli bina. Dönüşümde boşaltılacak ova kısmına ne yapılacak? 2013 yılı 1000’lik planlarda liman alanları çok görülüyordu. Gemlik Konteyner sahası mı olacak? Bunların netleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

CHP Belediye Başkan Aday adayı ve ilçe eski Başkanı Mehmet Uğur Sertasla’da, afet riskinin Gemlik’in somut gerçeği olduğunu bildirdi. Buna karşın alüvyon zemin denilen ovada 99 depremi öncesinde kaç binanın yapıldığı, kaç binanın sonrasında inşa edildiğinin bilinmediğini iddia etti. Yapı stoklarının, riskli bina envanterlerinin halen olmadığını da savunan Mehmet Uğur Sertaslan, acilen Kentsel Dönüşüm Komisyonunun kurulması gerektiğine işaret etti. Sertaslan, iyi planlanmamış yeni Gemlik’in nüfusunun on yıl içinde 500 bini aşacağını öne sürerek, taşınma ya da dönüşümde Gemlik halkının dışarıda bırakılmasından endişe duyduklarını açıkladı.

SP İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız, KHK sonrasında yapılan açıklamalardaki en büyük sıkıntının istişaresizlik olduğunu belirtti. İyi Parti Kurucu Başkanı Adnan Bıyıklı, Gemlik’te son 25-30 yılda gelişigüzel bir yapılaşma olduğunu vurgulayarak, bilimden uzak şehir plancılığının yaşam kalitesini de bozduğuna dikkat çekti. Adnan Bıyıklı, bilimsel verilere dayalı her çalışmaya destek olacaklarını sözlerine ekledi. Ticaret Borsası Meclis Başkanı Paşa Ağdemir’de, siyasi eleştiri ve muhalefet etme yerine, yapıcı çözümden yana olduklarını açıkladı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Akıt’ta, Gemlik’in deprem riskinin en önemli gerçek olduğunu anlatarak, “Siyaset değil, Gemlik’in deprem riskini unutmadan, geleceğini iyi planlamalıyız. Gemlik’in geleceğini Gemliklilere rağmen kimse gasp edemez. KHK’nın iyi yönlerini de görmeliyiz.Eksiklerini de birlikte gidermeliyiz” dedi.

MAG Başkanı Yusuf Yumru, ciddi bir afet çalışması yapılmadığına dikkat çekerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Beki’de esnafların ve özellikle emlak piyasasının somut bir açıklama beklentisi içinde olduğunu bildirdi. Platform öncülüğünde Gemlik halkının da katılacağı en geniş toplantının 10 Ocak Çarşamba günü saat 17 00’de Bütünler Düğün Salonunda yapılacağı ifade edildi. Yemekli toplantıda Mimarlar, Mühendisler, Borsa Temsilcileri de görüşlerini aktardılar.

 

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2018, 06:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER