banner47

ADD’den Cumhuriyet ve Demokrasi Konferansı

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin tertiplediği Cumhuriyet ve Demokrasi konulu panel Cumartesi günü yapıldı.  ADD Genel başkanı Tansel Çölaşan’ın da katıldığı panele CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Dr. Ceyhun İrgil, ADD Genel sekreteri Öner Tanık konuşmacı olarak katıldılar.

ADD’den Cumhuriyet ve Demokrasi Konferansı
banner3

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin tertiplediği Cumhuriyet ve Demokrasi konulu panel Cumartesi günü yapıldı.  ADD Genel başkanı Tansel Çölaşan’ın da katıldığı panele CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Dr. Ceyhun İrgil, ADD Genel sekreteri Öner Tanık konuşmacı olarak katıldılar.

Panel öncesi ADD Gemlik binasında basın toplantısı düzenleyen Tansel Çölaşan ülke gündemini değerlendirdi. HDP’lilerin tutuklanmısının yanı sıra iç ve dış siyaseti değerlendiren Çölaşan, 2000’li yıllara gelindiğinde iyice bitirilmek üzere olan terör bugün en üst düzeye tırmanmış durumdadır dedi. BOP projesi ile 2007 de palazlanma süreci sonrası, 2011 de açılımla beraber küreselleşme sürecinde Türkiye ekonomik olarak bitirilmiş, etnik kimliği ayrılmış Türkiye’nin siyası yıkım süreci başlatılmışken halkın demokratik tepkisi sonucu başkanlık süreci fiyaskoyla sonuçlanmış, akiller dışlanmış, hatta rezil oldular diye sözlerini sürdüren Çölaşan  2015 Haziran ve Kasım seçimlerinden bu güne kadar olan süreci değerlendirip, panele katılmak üzere Asım Kocabıyık kültür merkezine geçti.

Öğretim görevlisi Emrah Murat Tacar’ın açılış konuşmasını yaptığı panel saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.  İlk konuşmayı yapan ADD Gemlik şube başkanı Muhammet Usta, Cumhuriyet ve Demokrasi, bu ülkenin temel ve var oluşudur dedi. İktidar sahipleri tek devlet, tek bayrak, tek dilin arkasına “tek ses” eklemeye çalışıyor diye sözlerine devam eden Usta şu görüşlerini dile getirdi:

Fiili resim değişikliğinin diktatörlüğe dönüşmesinin soğuk rüzgarları, aydınlığın ışıklarını birer birer söndürmeye çalışıyor. İçerde efelenmeler dışarıda üfürüğe dönüşüyor. Bunun son örneği Cumhuriyet gazetesine yapılan faşist saldırıdır. Tüm b saldırıları şiddetle kınıyorum. Halkımız vatandaş olarak var olmanın temel haklarının açık ihlali karşısında uyanık olmaya çağırıyor, çağdaş demokratik kitle örgütleriyle birlikte tepkilerini göstermeye davet ediyorum.

 

 

ADD Başkanı Usta’nın ardından ilk konuşmacı panelist ADD Genel başkanı Tansel Çölaşan, Cumhuriyetin insanca yaşamak olduğunu vurguladığı sözlerinde Cumhuriyet bize çok büyük bedeller karşılığında yaşama şansı verdi dedi. 2002 yılından bugüne kadar geçen süreçte yaşananları  özetlemeye çalışan Çölaşan, 15 Temmuz sonrası kapatılan Askeri okullardaki benzeşmenin sadece Sevr anlaşmasında görüldüğünü söyledi. Olağanüstü Hali gözaltılar açısından fırsantçılığa çevirdiler diye  sözlerine devam eden Çölaşan, çıkarılan hiç bir kararnamenin meclise gelemediğini vurguladı. Çölaşan sözlerinin onunda durum Kurtuluş savaşındaki gibi vahimdir, birilerinin dışarıdan getirdiği bölünme anayasasına değil, Ulusal demokrasiyi koruyalım sahip çıkalım diye sözlerini sonlandırdı.

ADD Genel sekreteri Öner Tanık ise Atatürk’ün Sivas kongresini 40 kişiyle yaptığını, 40 kişiden 20 sinin ise manda ve himayeci olduğunu söyledi. Tanık, bu zorluklar altında Cumhuriyetin temellerinin atıldığını dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, Atatürk ve silah arkadaşları bize zor şartlar altında Cumhuriyeti altın tepside sundular dedi. Sürecin bu güne gelmesinde bizimde hiç suçumuz yokmu diye özeleştiri yapan Sarıbal, Cevdet Sunay, Demirel gibi liderlerin açıklamalarını örnek vererek toplumun değil devletin islamlaştırılmaya çalışıldığını vurguladı. Ülkemizde yaşayan 72 milletin hepsinin dilediği gibi inançlarını yaşaması için hükümetlerin çalışması gerektiğinin altını çizen Sarıbal, seçtiğimiz siyasiler dilediği gibi devleti şekillendirmeye çalışıyor, buna dikkat etmemiz lazım dedi.

Son konuşmacı CHP Bursa milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ise, Güneydoğu’ya biz Atatürkçüler el atmalıdır dedi. Sorunun çözümünü ancak biz bulabiliriz diyen İrgil, “Kaybedecek hiçbir şeyi olmayacak insanlar” yaratılıyor, bunu yaratmamalıyız dedi.

Panel katılımcıların sorularının ardından plaket töreni ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2016, 14:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28