banner47

Kruvazör Turizmi İle Kalkınacağız

Mustafa Emre ÖZGEN : "İznik, Orhangazi ve Gemlik bölgesinde turizmin gelişmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapan Tansu Erçevik ve Emrah Murat Tacar ile son dönemde çalışmaların yoğunlaştığı kruvazör turizmi ile uygulamaların geleceği hakkında konuştuk."

Kruvazör Turizmi İle Kalkınacağız
banner3

KRUVAZÖR TURİZMİ İLE İZNİK, ORHANGAZİ VE GEMLİK BÖLGESİ KALKINACAKTIR”

Mustafa Emre ÖZGEN : "İznik, Orhangazi ve Gemlik bölgesinde turizmin gelişmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapan Tansu Erçevik ve Emrah Murat Tacar ile son dönemde çalışmaların yoğunlaştığı kruvazör turizmi ile uygulamaların geleceği hakkında konuştuk."

İznik’in sahip olduğu tarihsel özellikler neler? Bu özellikler çevre ilçelerin kalkınmasında ne gibi roller üstlenebilir? Kruvazör turizmi bölgeyi nasıl kalkındırır? İşte cevaplar;

GemlikLife: Öncelikle merhaba. Tansu Bey, sahibi olduğunuz Burtvin Turizm Acentesi ve gerçekleştirdiğiniz faaliyetler ile projelerinizden kısaca bahseder misiniz?

TANSU ERÇEVİK: Burtvin ismi Bursa ve Artvin isimlerinden türetildi. Senelerdir yaşadığımız şehrin insanına olan saygımızı göstermek için Bursa, diğer taraftan ata toprağımız olan Artvin’e bağlılığımızı göstermek için Artvin isimlerinden Burtvin’i türettik. 2003 yılından beri profesyonel turist rehberliği yapıyorum. Merkezimiz Gemlik, İznik’te de ofisimiz var. Yaptığımız işler okul turları, kültür turları, ücretsiz tarih seminerleri, otel rezervasyonları ve uçak biletlemesi yapıyoruz. Kurulduğumuzda Gemlik’te resmi olan tek firma bizdik.

İlçemiz adına projelerimiz var. Kruvazör limanı projesi de bunlardan biri. Gemlik’e kruvazör hatlarını çekmek, Gemlik’i bu konuda zenginleştirmek istiyoruz. Bu işin lojistik merkezi Gemlik olacak ama taşımak istediğimiz yer İznik. Çünkü Gemlik’e gelecek turistin ilgisini en çok İznik çekecek. Kruvazör turistinin yüzde yetmiş sekizi Amerikalı, Amerikalıların yüzde doksanı da Hristiyan. İznik de Hristiyanlığın üçüncü kenti.

GL: Kruvazör turizmini açıklar mısınız?

EMRAH MURAT TACAR: Kruvazör turizmi, insanların gemilere bindirilerek birkaç limanın ziyaret edilerek geri gelindiği turizm şekli. Bir limanda başlıyor, birden fazla liman dolaşılıyor ve başlangıç limanına geri dönülüyor. Bu sırada da uğradıkları limanlarda ilgi alanlarına göre ziyaret etmek istedikleri yerleri ziyaret ediyorlar. Gemlik’e bu gemiler geldiğinde yanaşabilecekleri bir iskele olması lazım. Turist Gemlik’e girmezse ilçeye bir katkısı olmaz.

Araştırmalara göre kruvazör turizmi yapan bir yolcu, ziyaret ettiği limanda yaklaşık 100 Dolar harcıyor. İki bin yolculuk bir geminin Gemlik’e yanaştığını düşünürsek iki yüz bin dolar yapar. Ayda iki gemi yanaşsa dört yüz bin dolar Gemlik’in, İznik’in, Bursa’nın kasasına girer.

GL: Gemlik iskelesi  bu uygulama için yeterli mi?

EMT: Liman yeterli değil. Modernize edilmesi, gümrük, pasaport polisi, yolcu hizmetleri için tesisler yapılması gerekiyor. Meydanın düzenlenmesi lazım. Otobüslerin yolcuları alabileceği alanların yapılması gerekiyor ki hizmet verilebilsin.

GL: Peki Gemlik’te turizm faaliyetlerinin gelişmesi için neler yapılabilir?

TE: Gemlik’te Su Düşen Şelalesi haricinde bir malzeme bulunmuyor. Umurbey’de evlerin restore edilerek Safranbolu ya daTaraklı Göynük Evleri benzeri bir proje yapılacağını duyuyoruz ama bu bence yanlış olur. Çünkü yanı başımızda Cumalıkızık gibi, Taraklı gibi, Gölyazı, Karaağaç, Misi gibi köyleri varken Umurbey’i böyle bir şekilde ön plana çıkarmak yanlış ve başarısız olur. Umurbey demokrasinin başkenti olan bir köy. Celal Bayar Müzesi’nin mahiyeti değiştirilirse daha zengin hale gelir  ve görsel açıdan iyileştirilirse Umurbey o şekilde turist çeker.

Gemlik’e kruvazör geldiği vakit, ilçemizde müze olmazsa esnaf yine bir şey kazanamaz. Sabahın beşinde otobüslerimizi çekeceğiz. İnsanlar otobüslerin plakasını, üzerindeki harfi ve rakamı bilecekler, ona göre binecekler. Bundan Gemlik ne kazanır, bir şey kazanmaz.

EMT:  Bu kapsamda yolcuların indiği alanlarda hediyelik eşya satan dükkanlar, yemek yenecek salonlar olmalı ki kruvazörden inen turistler Gemlik’e gelir bırakabilsinler. Bu insanların bir de dönüşü var. Yine bir iki saat vakit geçirecekler. Gemlik’in zeytincisi, zeytinyağcısı, bu kapsamdaki üreticisi gelir elde edecek. Şu anda Gemlik bu konuya hazır mı, değil.

GL: Kruvazör turizmine yönelik ne gibi hazırlıklar gerçekleştirilmeli?

TE: Buraya gelecek turist kahvaltısını gemide yapacaktır. Kahvaltı işi sıkıntı değil, lavabo işi de sıkıntı değil. İndirdiğimizde en az bir saat bir şeyler sunulması lazım. Gemlik’te bir zeytin ve zeytin yağı müzesi olursa ya da denizcilik müzesi olursa bu insanları oyalacak bir şeyler buluruz. Müzelerin girişlerinde ya da içlerinde ürünleri tanıtımı yapılırsa esnaf karlı çıkacaktır. Aklımızdaki de şu, Osmanlı’ya ilgi duyan Bursa’ya geliyor. Bizim çıkış noktamız İznik’in, Hristiyanlığın üçüncü kutsal kenti oluşu. Vatikan’da resmi açıklama yapıldı, “İznik, Kudüs ve Vatikan’dan sonra üçüncü kutsal kentimiz” dediler.

GL: İznik’i bu kadar önemli kılan unsurlar neler?

TE: 1204 yılına kadar 4. Haçlı Kuşatması’na kadar Hristiyan Alemi’nin bütün kutsal emanetleri İznik Aya Sofya’da saklandı. Anadolu topraklarında dört medeniyete başkentlik yapmış tek kent İznik; Bitinya, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’na. Ama biz bunların hiç birini öne çıkarmıyoruz. İznik’in üçüncü kutsal kent oluşu kruvazör turistine cazip gelebilir.

Gemlik’te en az üç müzenin olması lazım. İnegöl Belediyesi, dünyanın ilk mobilya müzesini açtı. O müze şimdi Avrupa Müzecilik Ödülü’ne aday. Nasıl yaptılar? Mobilyacılardan topladıkları parçalardan yaptılar. Bizde neden Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi olmasın. Sadece İznik’te yedi milyon zeytin ağacı var, otuz beş milyon ton zeytin üretiliyor. Gemlik’teki zeytin ağacı sayısı İznik’in çok çok üzerinde. Zeytinin başkenti Gemlik, zeytincilik müzemiz yok. Senelerce denizcilikle geçinmiş, Alanya’dan sonra Selçuklular’ın ikinci limanı burası, denizcilik müzemiz yok. Bir ilçe kütüphanemiz yok. Turiste cazip hale gelmesi için bunların yapılması gerekiyor.

EMT: Gemlik tarihsel olarak da önemli bir konuma sahip. Dört farklı imparatorluğun başkenti İznik. İznik’e ürünler deniz yoluyla Gemlik üzerinden geliyor, İznik Gölü üzerinden de başkente ulaştırılıyor.

2025 yılı, İznik Konsülü’nün 1700. yılı. Bu vesile ile Papa’nın İznik’e gelmesi de söz konusu.

Öte yandan kruvazör turizmi Gemlik’in tarihinde olan bir unsur. 60’lı yıllarda gemiler ara ara Gemlik’e gelmiş. Geldikleri dönemler de Hristiyan’ların Paskalya Bayramı ve Noel. Geçmişte düzensiz olarak gerçekleşen bu turizm faaliyetlerin tekrar canlandırılması amacımız. Sonuç olarak bundan da Gemlik yüksek gelir elde edilecek.

TE: İznik’te gerçekleşen elli kadar ilk var. İstanbul bu kadar ünlü olmasaydı Anadolu’nun en önemli kenti İznik olurdu. İznik Aya Sofya’nın manevi büyüklüğü, İstanbul’daki Aya Sofya’dan daha büyük. İznik Aya Sofya daha eski olmakla birlikte Hristiyanların kutsal kitabı İznik’te kabul edildi. İznik’i tanıtırsak turistler zaten buraya gelecek.

GL: Kruvazör turizmini Gemlik, Orhangazi ve İznik halkına anlatmak için bir takım çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda bir panel düzenlenecek. Panelin içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

EMT: Uludağ Üniversitesi Gemlik Denizcilik Topluluğu, Burtvin Turizm ve Gemlik Kent Konseyi olarak, kruvazör gemilerinin Gemlik’e gelebilirliği, gelirse nereleri ziyaret edebileceği konularını kapsayan bir panel düzenliyoruz. Panele Gemlik Liman Başkanı Asım Sulu ile MSC Cruise, Costa Cruise ve Karavanlar Cruise adında üç büyük kruvazör firmasının yöneticileri katılacak. Gemlik’in bu açıdan taşıdığı potansiyel değerlendirilecek.

Panel, 9 Mart 2016 Çarşamba, 13:30’da Asım Kocabıyık Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Tüm Bursa halkını bekliyoruz.

 

***

TANSU ERÇEVİK: 3 Eylül 1981 Bursa doğumlu. Balıkesir Üniversitesi Turist Rehberliği Lisans, Sakarya Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans, Anadolu Üniversitesi İşletme Lisans ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Ön Lisans Mezunu. Profesyonel Turist Rehberi ve Enformasyon Memuru.Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi. İngilizce biliyor.

EMRAH MURAT TACAR: 1985, Erzurum Aşkale doğumlu. İstanbul Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans, Uludağ Üniversitesi Ekonometri Yüksek Lisans mezunu ve aynı bölümde doktora öğrencisi. Uludağ Üniversitesi Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Deniz ve Liman İşletmeciliği programı öğretim görevlisi.

***

PANEL:

"Gemlik'in Geleceği: Yolcu Gemileri İçin Bir Uğrak Limanı"

9 Mart 2016 tarihinde Gemlik Denizcilik Topluluğu, Burtvin Turizm ve Gemlik Kent Konseyi organizasyonunda "Gemlik'in Geleceği: Yolcu Gemileri İçin Bir Uğrak Limanı" isimli panel Gemlik Asım Kocabıyık Kültür Merkezi’nde düzenlenecektir. Bu panel, Güney Marmara Bölgesi’nde ilk kez Gemlik’te gerçekleştirilecektir. Güney Marmara Bölgesi’nde reel kurvaziyer pazarı ve yeni fırsatları keşfetmek, kurvaziyer turizminin gelişimi gibi sorunları tartışmak, denizcilik sektöründe yaygın bir kurvaziyer destinasyonu hedef alınarak bölgeyi teşvik etmek konferansın esas amacıdır. 

Gemlik konum olarak Bursa, İznik ve Yalova gibi tarihi birçok bölgeye eşit mesafede bulunmaktadır. Özellikle Osmanlı’nın İlk Başkenti; Bursa, Anadolu’nun İlk Türk Başkenti, Hristyanlığın Üçüncü Kutsal Kenti ve Anadolu tarihinde dört büyük medeniyete başkentlik yapmış tek yerleşim yeri olan; İznik ile Kaplıcalar Cenneti; Yalova bu bölgeyi değerli kılmaktadır. 

Bu panel ile amacımız; Gemlik’in kurvaziyer gemileri için bir uğrak limanı olmasını tartışmaya açmak ve tüm Gemliklileri bu konuda bilgilendirmektir. Bu projeyle Gemlik’in mevcut turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, Gemlik’in tüm bölgenin lojistik merkezi olması ve kurvaziyer limanı ile beraber Bursa, İznik ve Yalova’nın birlikte pazarlanmasının sağlanmasıdır.

PANEL KONULARI

Cruise Endüstrisi Nedir? 
Dünya’da Cruise Endüstrisi
Türkiye’de Cruise Endüstrisi 
Gemlik, Cruise Gemileri için bir uğrak limanı olabilir mi? 
Bursa,İznik ve Yalova’nın Turizm Potansiyelinin Cruise Endüstrisi Açısından Değerlendirilmesi
Kruvaziyer Turistlerine Yönelik Alternatif Tur Programları
Bölgeyi Bütün Olarak Pazarlama Stratejileri

PANEL PROGRAMI

Tarih : 9 Mart 2016 Çarşamba 
Yer : Gemlik Asım Kocabıyık Kültür Merkezi 
13:30-14:00 Kokteyl 
14:00-14:30 Açılış Konuşmaları 
14:30-16:00 Gemlik'in Geleceği: Yolcu Gemileri İçin Bir Uğrak Limanı Paneli

PANEL KONUŞMACILARI: 

Gökmen TEMİZER - MSC Kruvaziyer Operasyon Yöneticisi 
Egemen FİLİZ – Karavanmar Kruvaziyer Operasyon Müdürü 
Ercan Abitağaoğlu - Costa CruisesTürkiye Müdürü
Asım SULU – Gemlik Liman Başkanı 
Tansu ERÇEVİK- Burtvin Turizm –Profesyonel Turist Rehberi 
E. Murat TACAR- Gemlik Asım Kocabıyık MYO – Öğretim Görevlisi

PANEL KOORDİNATÖRLERİ : 

Panel Başkanı: Uludağ Üniversitesi Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu,Deniz ve Liman İşletmeciliği Programı Program Başkanı Öğr. Gör. E. Murat TACAR

Program Koordinatörü: Burtvin Turizm ve Seyahat Acentası 
Profesyonel Turist Rehberi Tansu Erçevik

 

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 21:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28