banner47

Gemlik Ticaret Borsası'ndan da Açıklama Geldi

Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır'da, zeytine boya karıştırıldığı için çekirdeği ve suyunun siyah olduğuna yönelik haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

Gemlik Ticaret Borsası'ndan da Açıklama Geldi
banner3

Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır'da, zeytine boya karıştırıldığı için çekirdeği ve suyunun siyah olduğuna yönelik haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

"Geçtiğimiz günlerde A Haber kanalında yayınlanan “Zeytine Boya Katılıyor” haberi ile ilgili olarak bu açıklamayı yapma ve tüketicilerimizi bilgilendirme gereği duyduk.

Ülkemizde siyah sofralık zeytinler içerisinde tüketiciler tarafından en fazla tercih edileni “Gemlik Zeytini”dir. Gemlik çeşidi esas olarak sofralık bir çeşit olmasına karşılık, yağ oranının yüksek olması nedeniyle hem sofralık hem de yağlık olarak değerlendirilebilmektedir. Gemlik zeytininin meyveleri parlak koyu siyah renktedir. Tat ve doku bakımından üstün özelliklere sahiptir.

Gemlik zeytininin en önemli özelliklerinden biri de siyah olarak hasat edilmesidir. Zeytin meyvesi, hasattan sonra acıdır ve işlenmeden doğrudan tüketilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sadece tuz ve su ile işlenerek acılığı giderilir. Yeşil zeytinler ile siyah zeytinlerin işleme teknikleri farklılık göstermektedir. Yeşil zeytinlerin ya da rengi dönük zeytinlerin işlenmesi esnasında kostik vb. maddeler kullanılabilmektedir. Buna karşılık Gemlik Zeytini hali hazırda siyah olarak hasat edildiği için renginin koyulaştırılması için herhangi bir madde kullanımına gerek yoktur.

Gemlik sofralık siyah zeytinlerin hasadı, daneler iyice siyahlaşıp, et kısımları çekirdeğe 2 mm kalana kadar menekşe – mor renk aldığında yapılmaktadır. Ham Gemlik zeytinleri, kostiksiz natürel siyah zeytin olarak değerlendirilir ve işleme şeklini“Gemlik Usulü” ifadesi ile yine üretildiği yöreden almıştır.

Gemlik Zeytini işlenirken sadece su ve tuz kullanılmaktadır. Kendine has lezzetinin yanı sıra en önemli özelliği tamamen doğal yöntemlerle işlenmesidir. Borsamız Gemlik Zeytini için , Gemlik,Orhangazi,İznik ve Bursa yörelerinin zeytinini kendine özgü özellikleri ile 2003 yılında coğrafi işaret ile tescil ettirmiştir. Borsamız bu yöre zeytinlerinin denetim ve kontrollerini yapmaktadır. Tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı Gemlik Zeytini boya vs içermez. Tüketicilerimiz Gemlik Zeytinini gönül rahatlığıyla tüketebilirler.

Tüm Tüketicilerimize Duyurulur." ifadelerine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2017, 16:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28