banner47

Gemlik Belediye Bütçesi 108,5 Milyon Lira

Gemlik Belediyesi’nin 2017 yılı Tahmini Gelir ve Gider Bütçesi 108 Milyon 546 bin lira olarak kabul edildi.

Gemlik Belediye Bütçesi 108,5 Milyon Lira
banner3

Gemlik Belediyesi’nin 2017 yılı Tahmini Gelir ve Gider Bütçesi 108 Milyon 546 bin lira olarak kabul edildi. Belediye Başkanı Refik Yılmaz başkanlığında olağanüstü toplanan Gemlik Belediye Meclisi, 2017 yılı Performans Programının yanı sıra, 2017 yılı ücret tarifelerini ve 2017 yılı mali gelir ve gider bütçesini görüştü. Ak Partili Fehmi Kulaber ile CHP’li Songül Şanlı’nın mazeret belirterek katılmadığı tartışmalı oturumda, 108 Milyon 546 bin liralık 2017 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. Ak Partililerin evet oyuna karşın MHP ve CHP’liler performans ve gelir gider bütçesine ret oyu verdiler.

Gemlik Belediyesi’nin 2017 yılı Gelir Bütçesi öngörüsünde, Vergi Gelirleri 21 Milyon 893 bin lira olarak hesaplanırken, Diğer Gelirler de rakam 31 Milyon 172 bin lira olarak belirlendi. Sermaye Gelirleri 36 Milyon 940 bin lira ile bu alanda başı çekerken, Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirlerinden beklenti 18 Milyon 103 bin lira da kaldı. Gelir Bütçesi toplamda 108 Milyon 546 bin lira olarak belirlendi.

Gemlik Belediyesi’nin denk bütçe halinde giderleri de yine 108 Milyon 546 bin lira olarak açıklandı. Giderlerde Mal ve Hizmet Alımları kalemi 39 Milyon 550 bin lira ile zirvede yer alırken, onu 38 Milyon 910 bin lira ile Sermaye giderleri takip etti. Personel Giderleri 17 Milyon 844 bin lira, Yedek Ödenekler de 5 Milyon 635 bin lira olarak kabul edildi. 2016 yılı bütçesi 82 Milyon 918 bin lira olan Gemlik Belediyesi’nin 2017 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi 108 Milyon 546 bin lira olarak yüzde 32 oranında artış gösterdi.

MHP’li Emrah Keskinden ve Osman Doğan, performans ve gelir gider bütçesinden tatmin olmadıklarını dile getirerek, ret oyu vereceklerini açıkladılar. CHP’li Galip Gür ve Özgür Aksoy’da tahmini bütçeye eleştiri getirdiler. CHP’li Özgür Aksoy, kullanılmayan ödenekler kalemine itirazda bulunarak, kullanılmıyorsa niye her yıl ödeneklerin konulduğunu sordu. Kamulaştırma ve satış konusundaki performans ve bütçe raporlarını da eleştiren Aksoy, “Bütün belediye gayrimenkullerini satarsanız, seneye ne olacak? Satarsanız biter. Gerçek anlamda bir bütçe anlayışı göremedik. Bu sadece Gayrimenkullerin satış bütçesidir” dedi.

Muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, vatandaşların satıştan ve kamulaştırmalardan şikâyet etmediğini vurgulayarak, “Gemlik’te 2011 yılına kadar açık Pazar yeri yoktu. Bursa’nın en güzel Kapalı Pazar yeri de bu satışlar ve kamulaştırmalar sayesinde yapıldı. Çocuk Parkları, alternatif yollar, spor tesisleri, açık otoparklar, asfaltlar bu sayede oluyor. Şu ana kadar 40 milyon liralık kamulaştırma yaptık. 24 Milyon liraya mal oldu diye Kapalı Pazar yerini eleştiriyorsunuz, muhalefetin önerdiği Pazar yerini de gördük. O Kapalı Pazar yerinde sadece 10 bin metrekarelik bir de otopark var. Siz şu anın parasıyla 10 bin metrekarelik bir otoparkı bile 24 Milyona alamazsınız. Kapalı Pazar yerinde 70 esnaf var, biz bölgedeki pazarcıyı da buraya çekmeyi istiyoruz. Tabii ki Pazar yerlerini de satışa çıkaracağız” dedi. Zaman zaman karşılıklı diyaloglar nedeniyle gerginleşen oturumda, muhalefete 2019 yerel seçimlerini de işaret eden Belediye Başkanı Refik Yılmaz, performans raporları eleştirilerine yanıt olarak da, “Performans raporlarında yazılanların büyük çoğunluğunu yaptık. Siz yapmadınız diye öne sürüyorsunuz. Size tavsiyem sokakları, mahalleleri gezmenizdir. Halen olmuyor derseniz, önümüzdeki 2019 yerel seçimleri var, sizlere de umut olacak bir şeyler bırakmış olalım” dedi. Muhalefetin GEMPORT hisseleri satışı ile ilgili sorularını ve bütçede neden yer almadığı konusundaki serzenişlerini de değerlendiren Refik Yılmaz, “GEMPORT bütçeleri henüz satılmadı ki bütçede yer alsın. Bütçeye onu da koysak, bu bütçe neden bu kadar büyüdü derdiniz, koymadık şimdi hesap soruyorsunuz” diye yanıt verdi.

Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Avcı ve Kadir Erol’da 2017 tahmini gelir ve gider bütçesi, ücret tarifeleri ve performans raporuna sahip çıkarak, “Bütçe hedef çıtasıdır. Kaygılanmanızı gerek yok. Oldukça titiz çalışılmış, gerçekçi bir bütçe hazırlandı” dediler. Yaklaşık 2,5 saat süren oturumda, ücret tarifesi oy birliğiyle, performans ve tahmini gelir gider bütçesi ise oy çokluğuyla kabul edildi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2016, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER