banner47

CHP Gemlik'ten KHK Tepkisi

CHP Gemlik İlçe teşkilatı tarafından yapılan basın toplantısında 696 sayılı 24 Aralık tarihli KHK’nın 25. maddesi masaya yatırıldı.

CHP Gemlik'ten KHK Tepkisi
banner3

CHP Gemlik İlçe teşkilatı tarafından yapılan basın toplantısında 696 sayılı 24 Aralık tarihli KHK’nın 25. maddesi masaya yatırıldı.

CHP İlçe Başkanı Cemil Acar, İl Başkanı Hüseyin Akkuş ve İlçe Eski Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan tarafından organize edilen toplantıda KHK’nın 25. maddesi büyük tepki görürken, Gemlik’in sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak çöküntüye uğradığı iddia edildi. CHP İlçe Başkanı Cemil Acar, Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın ilgili maddeyi daha ilk günden, “Taşınma” olarak ele almasının ilçeye büyük darbe yaptığını söyledi.

CHP Gemlik İlçe eski Başkanı ve Belediye Başkan Aday adayı Mehmet Uğur Sertaslan’da, Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın açıklamalarının ardından, ilçenin sosyal, psikolojik ve ekonomik olarak çöküntüye uğradığını öne sürdü.

Sertaslan, “”Müteahhitler konut satamaz, mimar ve mühendisler proje yapamaz, emlakçıler siftah yapamaz, inşaat işleriyle ekmek parası kazanan binlerce Gemlikli iş yapamaz hale gelmişlerdir. Ev sahibi olabilme hayaliyle bankalara kredi müracaatı yapan yurttaşlarımız eli boş dönmek durumunda kalmışlardır. Ev sahibi olanların canlarının yongası yok pahasına bile satılamaz hale gelmiştir” dedi.

 

Gemlik’in afet riski altından kurtarılmasının ancak planlı, bilim insanları eliyle yapılan detaylı ve organize bir çalışmayla ve toplumsal mutabakat ile mümkün olduğuna dikkat çeken Mehmet Uğur Sertaslan, çözüm önerilerini de masaya yatırdı.

Sertaslan, “Yer bilimciler öncelikle riskli olduğu iddia edilen alanlarda gerekli önlemlerin alınması kaydıyla yapılaşmanın mümkün olup olmadığını, mümkün ise önlemlerinin ne olduğunu ortaya koymalıdır. Bu sonuçlar üzerinden mühendisler bu alanlarda yüksek katlı yapılaşmanın mümkün olup olmadığını araştırmalıdır. Envanter çalışmalarıyla yapı stoğumuz tespit edilmeli, bu yapıların iş yeri, konut, kat, mülkiyet durumu, yapıldığı yıl, fay hatlarıyla ilgilerinin tespitleri yapılmalıdır. Şehir plancıları ada ve hatta mümkün ise mahalle bazlı yeni bir plan çalışması yapmalıdır. Kaç binanın yerinde dönüşebileceği, tamamı yerinde dönüşemeyecek ise kaç konut rezerv yapı alanına ihtiyaç duyulacağı belirlenmelidir. Ve hepsinden önemlisi bu konuda sosyologların yapacağı kentsel dönüşüm toplantıları aracılığıyla halk bilgilendirilip, toplumsal mutabakat sağlanmalıdır” dedi. İkazlara rağmen öne sürülen Yeni Gemlik konusunda endişeli olduklarını da vurgulayan Mehmet Uğur Sertaslan, “Eğer dönüşümde rezerv olarak kullanma amacının dışına çıkılır ve bu alanlar öylece imara açılır ise yakın gelecekte Gemlik 300-500 bin nüfusa ulaşabilir. İstanbul İl Çevre Düzeni planının ekonomi şehri olacağız hizmet sektöründe çalışanların oranını artıracağız deyişine, sanayiciye bursa’yı adres gösterişine, yakınımızda pek çok enerji santrali yapım çalışmalarına, Gemlik-İstanbul arasının 1 saate inişine, Karacabey ovasında sayıları her gün artan organize sanayi sitelerinin yapılıyor olmasına, Ro-Ro Limanı yapılacak olmasına bakıldığında bu söylediklerimiz pek hayal ürünü gibi görünmemektedir. Gemlik bu açıdan bakınca tehdit altındadır. Bu anlayış kentin felaketi olur ve korkarız asıl deprem bizim için bu olur. Şiddeti ne olur bilemeyiz ama bu duruma kalan siyasetçi ve idareciler de hiç şüphesiz bu enkazın altında kalır” dedi.

 

 

İl Başkanı Hüseyin Akkuş’ta, 1/5000’lik planlara dikkat çekerek, uygulamanın 200 hektar dışına da çıkabileceğine işaret etti. KHK’nın eşitlikçi, adaletli ve özgürlükçü bir uygulama olmadığını ifade eden Akkuş, OHAL kapsamında çıkarılan KHK iele ilgili bir yaptırım söz konusu mu sorusuna da, “CHP olarak biz konunun takipçisiyiz. Gemlik halkı ve sivil toplum örgütleri de bu dayatmadan şikayetçiler. DPT bunu yaparken burada yaşayanların da görüşlerini almalıydı. OHAL bittiğin de KHK’ların da bir etkisinin kalacağını düşünmüyoruz. Gemlik halkının istediği olacaktır. Eğer bu KHK ile değil de parlamentoda olsaydı, şimdiki gibi sınırsız değil, sınırları belli olacaktı. Üstelik şu an yetki belediyenin de değil, bakanlığın. Hiçbir şey olmazsa, burada da kandırıldık diyebilirler, biz uyarımızı yapıyoruz. Konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2018, 06:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28