Gemlik’te depreme hazırlık!

Gemlik’te depreme hazırlık!

https://www.gemliklife.com.tr/gemlikte-depreme-hazirlik-makale,6134.html

Başlıkta yer alan depreme hazırlık Gemlik’te bugüne kadar tam manasıyla yapılmamış, yapılamamış. Bunda yetkililer kadar Gemlik’te yaşayan herkes suçludur. Ancak şuan suçlu aramanın ne yeri ne de zamanı.

Dün bence Gemlik için bir şans olan Bursa Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği ev sahipliğinde bir canlı yayın gerçekleştirdik. Yayında çok önemli konuklarım vardı. Bunlardan birisi Bursa Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Başkanı Yusuf Yumru, Hatay İskenderun Gemlik Konteyner Kent’te yöneticilik yapan CHP Gemlik Belediye Meclis Üyesi Sedat Özer ve Kahramanmaraş’ta kahramanlık destanı yazan Bursa Mahalle Afet Gönüllüleri'nin birbirinden değerli üyeleri. Programı baştan sona izlerseniz anlayacaksınız en önemli konu EĞİTİM. Yusuf Başkan ve değerli ekibi de Sedat Özer’de üstüne basa basa, altını çize çize eğitim vurgusu yaptı. Yani eğitim şart! Afet bilinci, afet risklerini azaltma, afet risklerini anlama ve buna benzer pek çok eğitimi almamız gerekiyor.

Vatandaşın en çok merak ettiği sorular ise kentsel dönüşüm ne zaman yapılacak, evimizde depreme dayanıklılık testlerini nasıl yapacağız, riskli binalar ne olacak, azot fabrikasında önlem var mı, toplanma alanları nereler, gibi buna benzer pek çok soru vardı. Bu sorulara da cevap aldık elbette ancak sonuç ya da kısa vadede çözüm yok. Kentsel dönüşüm, evet çok önemli kesinlikle yapılmalı, ama vatandaşın buna destek vermesi lazım, hızlıca onay verip oturduğu evi dönüştürmesi lazım. Ancak kısa vadede bir çözüm değil. Evimizi depreme dayanıklılık testini yaptık diyelim, riskli çıkarsa ne olacak? 60 gün içerisinde tahliye etmeniz gerekecek. Peki nerde yaşayacaksınız? Azot fabrikası ne olur bilemem ama kesinlikle oradan yetkililerin bu konu ile ilgili bir çalışma yapıp kamuoyuyla paylaşması gerekiyor. Olası bir afette ne olacak bilmeliyiz. Önlem alındı mı alınmadı mı bilmeliyiz. Önlem alınmadı ise kamu yetkililerinin burada biran önce önlem alması gerekmektedir. Toplanma alanları genelde Gemlik’te okul bahçeleri ve parklar. Başka da alan kalmadı çünkü hepsi beton oldu. Toplanma alanlarında en kısa sürede acil durum kitlerinin veya konteynerlarının yerleştirilmesi gerekiyor bence.

AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi) konusu önemliydi, ilçe kriz merkezlerinin AFAD’ın kurulmasıyla değiştiği AKOM ne yazık ki Gemlik’te yoktu. Konuyu gündeme getirdikten kısa bir süre sonra Gemlik Kaymakamı Hasan Göç’ün harekete geçmesi ile çok şükür AKOM kuruldu. Eski devlet hastanesi yanındaki tek katlı bina AKOM oldu. Bence çok da doğru bir karar olmuş. Hakim bir bölge ve yanında emniyette var güvenlide olmuş. Şimdi belediyenin burayı kısa sürede hazır hale getirmesini bekleyeceğiz.

Önceki gün Gemlik Belediyesi meclis toplantısı sonrası bir deprem toplantısı yapıldı. Oldukça güzel bir katılıma sahip olsa da dilek ve temenni konuşmalarından tamamen boş bir toplantı oldu. Toplantının ev sahibi Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın sadece hazırlık yaptığı, katılımcıların hiç birinin ne olacağını bilmediği için hazırlık yapamadığı bir toplantıydı. O yüzden boş bir toplantıydı. Ancak Sertaslan’ın hazırlığı güzeldi. Yapılması gerekenleri maddeler halinde tek tek açıkladı. Anlattıklarının hayata geçmesi için de herkesten yardım istedi. Bu anlattıklarını kamuoyuyla kısa bir süre içerisinde paylaşmasını da bekliyorum ben. İlk aldığım not AKOM’un ivedilikle kurulmasıydı. Hemen gündeme getirmek istedim ve ertesi gün kuruldu. Çok da iyi oldu. Diğer not aldığım konulardan birisi radyoydu. Başkan, deprem bölgelerinde iletişim altyapıları çöktüğü için iletişimde kullanılan en önemli araçların radyo ve telsizler olduğunu hatırlattı. Bu konuda ne yapabilirsek yapacağız gerekirse bir radyo kuracağız dedi. Bende hemen bu notumu sizinle paylaşayım. Radyo frekansı kurmak son zamanlarda biraz pahalı. Minimum 3 milyon Türk Lirası gibi bir maliyeti var. Bu maliyeti karşılayacak bir baba yiğit çıkarsa ben ve ekibim GemlikLife olarak bu radyonun kurulmasında ve işletmesinde seve seve gönüllü oluruz. Ancak bu maliyeti Bursa Mag-Der’in ihtiyaçları için kullanırsak daha çok işimize yarar diye düşünüyorum. Telsiz daha az bir maliyet olur. Amatör telsiz birliği kursak Gemlik’te ve acil durum frekansı belirlesek daha etkin bir çözüm sağlayabiliriz diye düşünüyorum.

Toplantıda siyasilerde söz aldı ama benim en çok aklımda kalan siyasi duruşuna da her zaman saygı gösterdiğim Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz oldu. Önce tepki verdi keşke bu toplantının içeriğini bilseydik de öyle gelseydik diye. Ardından Sertaslan’ın hazırladığı sunumu beğendiğini ancak, yapılması gerekenlerin anlatıldığı değil, yapılanların anlatıldığı bir sunum olmasını isterdik dedi. “Ayrıca biz yıllardır deprem konusu ile ilgili meclis gurubumuz olarak uyarılımızı yapıyoruz ama, ne yazık ki siz bu zamana kadar ki süreci konserlerle geçirdiniz.” Diyerek eleştirilerde bulundu. Özcanbaz’a konu gelmişken dün yayında Sedat Özer’den öğrendiğim Gemlik Konteyner Kenti’ndeki bir aylık gıda stoğunu tamamladığı için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Yazımı çok uzattım biliyorum, ama inanın kelimeler cümleler yetmiyor, daha çok yazacaklarım var, devam edeceğim bu yazılara. Birkaç önerimi daha sunup öyle sonlandırmak istiyorum yazımı. Daha sonra önerilere de devam edeceğim.

Gemlik halkının şuanda en çok istediği konular, biran önce binaların depreme dayanıklılık ve performans testlerinin yapılması, özellikle ana caddelerde yer alan dükkanların kolonları kesilmiş mi kesilmemiş mi bunların kontrollerinin yapılması, vatandaşa hızlandırılmış afet eğitimlerinin koordine edilmesi, Gemlik’te bulunan acil durum toplanma alanlarının incelenmesi ve bu alanlara acil durum konteynerlerı yerleştirilmesi, ağır hasarlı, metruk ve riskli binaların biran önce yıkılması ve Gemlik’imize gelen depremzede vatandaşlarımıza desteğin devam etmesini rica ediyorum.
Son olarak unutmaktan korktuğum ama tek tek sayamazsam bana kızmamalarını istediğim 6 Şubat depreminden bugüne canla başla çalışan Gemlik’teki tüm yardım derneklerine, sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, siyasi partilere, muhtarlara, gönüllü gençlerimize kısacası tüm Gemlik’e teşekkür etmek istiyorum. Herkes inanılmaz bir gayretle çalıştı. Allah hepinizden razı olsun. Bu yüzden Gemlik’i çok fazla seviyorum. Çünkü Gemlik bir olunca birlikte olunca çok güzel oluyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Olena Erim
Olena Erim - 1 yıl Önce

Sizin de emeğiniz büyüktür. Gemlik halkı adına size ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. İyi ki varsınız GemlikLife

banner27

banner28