banner47

Zeytin ve Zeytinyağı Doğanın Bize Sunduğu Anne Sütüdür

Gemlik Belediyesi’nin Gemlik Kent Konseyi ve Sivil Toplum Örgütleriyle birlikte organize ettiği ve bu yıl ikincisi yapılan Uluslararası Gemlik Zeytini Festivaline katılan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Zeytini Altın, Zeytinyağını da Altın Suyu olarak nitelendirdi.

Zeytin ve Zeytinyağı Doğanın Bize Sunduğu Anne Sütüdür
banner3

Gemlik Belediyesi’nin Gemlik Kent Konseyi ve Sivil Toplum Örgütleriyle birlikte organize ettiği ve bu yıl ikincisi yapılan Uluslararası Gemlik Zeytini Festivaline katılan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Zeytini Altın, Zeytinyağını da Altın Suyu olarak nitelendirdi.

Fotoğraflar için tıklayınız...

Dünyanın en sağlıklı meyvesinin zeytin olduğunu vurgulayan Canan Karatay, zeytinyağının da en sağlıklı meyve suyu olduğunu söyledi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleriyle birlikte Zeytin Hasat dönemini de başlatan ünlü Diyetisyen ve Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, dalından kopardığı zeytini ezerek yağını çıkardı. Zeytinin dalından koparıldıktan sonra çıkarılan yağının bile dünyanın en sağlıklı cilt kremi ve ağrı kesicisi olduğunu savunan Karatay, Türkiye’ye Gemlik Tipi Zeytin yemeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

"Zeytin Ağacı Kesmek Kul Hakkıdır"

“Zeytinin Başkenti Gemlik” temalı Uluslararası Gemlik Zeytini Festivalinin ilkine olduğu gibi ikincisine de katılan Prof. Dr. Canan Karatay, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ile birlikte Harmankaya Mevkiinde zeytin topladı. Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik’te hasat mevsimine katılarak, ağaçtan zeytin topladılar. Gemliklilerin yoğun ilgi gösterdiği ünlü Kalp Uzmanı ve Diyetisyen Canan Karatay, iki bin yıl yaşayan Zeytin Ağacının Türkiye için en büyük nimetlerden biri olduğunu da ifade ederek, “Zeytin ağaçlarını koruyalım, sayısını artıralım. Zeytin ağacı kesmek kul hakkıdır” dedi.

Geleneksel, Sucuk ekmek ve helva dağıtımı da yapılan Hasat Şenliklerinde, en iri zeytin yarışması da yapıldı. Gemlik ve çevresinden 25 üretici yarışmaya katıldı. Kiloda 100 dane ile en iri zeytin yarışmasını Kumla Mahallesinden Ömer Bal kazandı. Bal’a hediyesini Canan Karatay takdim etti. Yarışmaya katılan üreticilere de Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim hediyelerini verdi.

"200 Bin Ton Zeytinyağı Üretiliyor"

Prof. Dr. Canan Karatay, Gemlik Belediyesi’nin Gemlik Kent Konseyi ile birlikte organize ettiği, “Zeytin Panelinde” de konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılan panelde, Marmarabirlik AR-GE Sorumlusu Mustafa Fındık ve U.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu da konuştu. TGRT Haber Program Yapımcısı ve Sunucusu Belma Belen’in sunduğu panelde, Doç. Dr. Sertaç dokuzlu, Zeytincilik Sektöründe Destek Programları ve Kümeleme Destekleri konusunda bilgiler verdi. Marmarabirlik AR-GE Sorumlusu Mustafa Fındık’ta, 1941 yılında Gemlik’te kurulan Marmarabirlik’in 1950’li yılların sonunda 8 kooperatifin bir araya gelmesi ile nasıl üst bir oluşum haline geldiğini anlattı. 30 bin üretici ortağı bulunan Marmarabirlik konusunda bilgiler veren Fındık, Türkiye’de yılda 400-450 bin ton zeytin, 175 bin 200 bin ton arasında da zeytinyağı üretildiğini kaydetti. Mustafa Fındık, etikette hile, karışım ürün gibi sahte ürünlere karşı da uyarılarda bulunarak, ambalajlı ürün ve güven duyulan marka tercihlerinin önemine vurgu yaptı.

Burada bir yandan Marmarabirlik Gemlik Tipi Zeytin yiyen, bir yandan da Zeytin ve Zeytinyağının önemi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, konuşmasına esprili bir konuşma yaparak başladı. Medya da yer alan polemiklerle ilgili konuşan Karatay, “Ne cevizliğim var ne de zeytinliğim, bir kere bunu iyi bilin” dedi. Zeytini altın, zeytinyağını da altın suyu olarak nitelendiren Karatay, “Doğanın bize sunduğu en önemli ana sütüdür. Güçlü anti-oksidandır. A ve E vitamini deposudur. Zeytinyağı kilo aldırmaz, karaciğerdeki yağları bile eritir. Kan Şekerini yükseltmez, şeker hastalığını kesin önler. Binlerce yıldır en doğal ağrı kesici ve yara kapatıcı olarak da kullanılmıştır. En sağlıklı meyve zeytindir, meyve suyu da zeytinyağıdır” diye konuştu. Karatay’a panel sonrasında Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Erol ve Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim tarafından zeytin, zeytinyağı hediye edildi. Halit Paşa Mahallesi Muhtarı Sevim Koçdemir’de Karatay’a zeytin fidanı hediye etti.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2016, 14:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER