banner47

Pekgirgin'den Velilere Tavsiyeler

Şehit Cemal İlkokulu'nda velilerle biraraya gelen Uzman Psikolog Işık Pekgirgin, velilere, çocukları ile iletişim konusunda tavsiyelerde bulundu.

Pekgirgin'den Velilere Tavsiyeler
banner3

Şehit Cemal İlkokulu'nda velilerle biraraya gelen Uzman Psikolog Işık Pekgirgin, çocukları ile iletişim konusunda tavsiyelerde bulundu.

GemlikLife yazarlarından Uzman Psikolog Işık Pekgirgin, anne babaların çocukların gelişimi konusunda büyük etkiye sahip olduklarını ve bu yüzden çocukları ile nasıl iletişim kurması gerektikleri konusunda, etkili bir sunum gerçekleştirdi.

Şehit Cemal İlkokulu velilerinin büyük ilgi gösterdikleri programa, Gemlik İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nihat Ergün, Okul Müdürü Hasan Gün, Okul Müdür Yardımcısı Eyyüp Bozkuş ve öğretmenler katıldı.

Pekgirgin sunumunda; "Çocukların evde anne baba ile iletişimi okulda arkadaşlarına ve öğretmenlerine yansımaktadır. Çocuk yetiştirmek, üstlenilen en önemli ve en zorlu sorumluluktur. Ebeveynlik hassas ve duygusal bir iştir. Her ebeveyn doğru olanı yapma ve iyi birer anne ve baba olmak ister. Elinizden gelenin en iyisini yapsanız bile ebeveyn olarak sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ama bu süreç hafif atlatılabilir. Çocuğunuzun davranışlarının ve kişilik özelliklerinin yavaş yavaş belirginleştiği bu dönemde, ebeveyn olarak çok etkin bir rol oynuyorsunuz. Doğru zamanda doğru tepkiler vermeniz onu yanlış davranış yollarına girmesini engeller ve olumlu kişilik özelliklerinin kalıcı olmasını sağlar. Ergenin bu inişli çıkışlı yolculuğunda ona karşı nasıl ilgili, tutarlı ve güvenilir bir tutum sergileyeceğinizi önemlidir. Çünkü bu tutum onun kendi iç dünyasındaki karmaşasına çeki düzen vermesini kolaylaştıracaktır. Çocuğunuz küçükken sorumluluk sizdeydi ve göreviniz sürekli yakınında olmak, onu korumak ve bir zarar gelmesini önlemekti. Ergen çocuğunuzun gereksinimleri artık farklıdır; değişen, sizin koşullarınızla değil, kendi koşulları ile yanında olmanızı istemesidir. Çocuğunuzun artık kendine özgü bir birey olduğunu kabullenmelisiniz. Bu dönemi sakin ve huzurlu bir biçimde çocuğunuzla birlikte bu şekilde atlatabilirsiniz."

"Kendi başlarına yapabilecekleri şeyleri çocuklara bırakabilmek ve onlara sadece nasıl yapılacağına dair yol göstermek iyi bir başlangıçtır. Her olaya karışmak, aşırı iyiliksever olmak ya da her problem karşısında sizden yardım almaları çocukların sorunlara çözüm üretmek için kendi stratejilerini geliştirmelerini ve öğrenmelerini engeller. Ergenler gelecek ile ilgili cesaretlendirilmeye ve güvenilmeye gereksinim duyar. Onlara güvenmeniz, çabalarına saygı duymanız ve güvendiğinizi dile getirmeniz onların daha iyi hissetmesini sağlar. Çocuğunuzu yönetmek yerine kendi işini halledebilmesi için fırsat verin. Destek vermek ile bağımsızlığı sunmak arasındaki ince dengeyi bulun. Nasıl davrandığınızın ve göründüğünüzün (ses tonu, tavır, beden dili, yüz ifadesi, göz teması) farkında olun; çünkü ergenler bu konuda çok duyarlıdır. Konuşma sırasındaki tutum ve davranışlarınız da çok önemlidir. Konuşmaya çocuğun konu hakkındaki fikirlerini kötüleyerek suçlayarak başlarsak iletişim baştan kesilmiş olur. Ben diliyle konuşun. “Bebek gibi davranıyorsun", “Hiç sorumluluk almıyorsun", “Eve geç geliyorsun”, “Beni kızdırıyorsun" gibi cümleler ile çocuğunuz hatalı olsa bile suçlandığını düşünür, öfkelenir, saldırı olarak görür, direk savunmaya geçer ve sizi dinlemez. ‘’Ben dili" kullanılarak yapılan konuşmalarda ise anne babanın onun davranışı karşısında ne hissettiğini iletir: ‘’Eve geç geldiğinde çok endişeleniyorum, bu sorunu çözmek için ne yapabiliriz" diye konuşursanız sizi dinlemesini, anlamaya çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ergenin söyledikleri, her zaman söylemek istediklerini anlatmayabilir. Olaylara farklı duygusal tepkiler verebilir. Sürekli bezgin, sıkkın ve olumsuz olması; üzüntü ya da zihninde karmaşa yaşadığını gösterebilir.  Somurtkan ve huysuz olması; yetersizlik hissini ve başarısızlık korkusunu gizleyen bir maske olabilir. Bencil ve asi olması; kendisine ya da başkasına duyduğu öfkeyi bastırmaktan kaynaklanabilir. Böyle durumlarda verdiği mesajın altında yatan duyguyu anlamaya çalışın." ifadelerine yer verdi.

Program sonunda Uzman Psikolog Işık Pekgirgin'e çiçek takdim eden Gemlik İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nihat Ergün, "Bu ve benzeri programları diğer okullarımızda da yapmanızı isteriz. Bu kadar etkili ve önemli bir konunun tüm velilerimizi ilgilendirmektedir. Bu programda emeği geçen okul yönetimimize, yoğun bir katılım gösteren tüm velilerimize ve Işık Hanım'a teşekkür ediyoruz." dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2017, 14:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28