banner47

Gemlik’te Protestolu Gergin Meclis

Gemlik Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan ilk oturumu gergin başladı.

Gemlik’te Protestolu Gergin Meclis
banner3

Gemlik Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan ilk oturumu gergin başladı.

29 Ağustos’ta yapılan olağanüstü meclis toplantısında, Gemlik Belediyesi tarafından Cihatlı Mahallesinde inşa ettirilen sosyal konutların tahsis şartlarını belirleyen yönetmelik konusunda CHP’liler ile Belediye Başkanı Refik Yılmaz arasında başlayan gerginlik, Eylül ayı olağan ilk oturumuna da sıçradı.

Oturum öncesinde söz almak isteyen CHP Grup Sözcüsü Emir Birgün ile Belediye Başkanı Refik Yılmaz arasında, sözlü atışmalar yaşandı. CHP’li Emir Birgün, Refik Yılmaz’ı anti demokratik davranmakla suçlarken, Refik Yılmaz’da CHP’lileri meclisi sabote etmek ve şov yapmakla itham etti. CHP Grubu siyah bant takarak söz haklarının engellenmesini üç dakikalık sessizlik eylemi ile protesto ettiler. Gergin başlayan meclis oturumu gündemde bulunan maddelerin görüşülmesinin ardından 40 dakika da tamamlandı.

Önergelerin de görüşülüp karara alınması sonrasında kürsüye gelen CHP Grup Sözcüsü Emir Birgün, Cihatlı konutları tahsisine yönelik özel yönetmelik taslağının Ak Partili Meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğuyla meclisten geçtiğini belirterek, yönetmeliğin aykırı hükümler içerdiğini öne sürdü. Puanlama kriterlerinin özel yönetmelikte kaldırıldığını iddia eden Emir Birgün, objektif bir değerlendirme sistemi olan puanlama kriterlerinin yönetmelikte yer almadığını kaydetti. “Biz 1400 konutun tamamından ve ilk etap 150 daireden sadece dar gelirliler yararlansın, şehit aileleri, dullar, evde yatalak olanlar için de kriterler pozitif olarak belirlensin istiyoruz” diye konuşan CHP Grup Sözcüsü Emir Birgün, 22 bin başvuruda ilk etapta sadece 150 kişinin hak kazanacağına dikkat çekti.

Dar gelirli vatandaşları bekleyen tehlikeleri de anlatan Emir Birgün, “Kabul edilen yönetmelikle dar gelirli vatandaşımızın daire bedelinin tamamını 21 gün içinde ödemesi, bu ödemeyi yapmak üzere bankalardan kredi kullanmalarına endekslenmiştir. Bu şartlarda Gemlik Belediyesinden daire alabilmesinin çok zor olduğu ortadadır. Bankaların güncel konut kredisi hesap tablosuna göre yüzde 10 oranındaki peşinat hariç, 100 bin lira banka kredisi kullanıldığında 120 ay için bugün ödenecek aylık tutar bin 935 lira ile 2 bin 815 lira arasındadır. Gemlik Belediye Meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edilen yönetmelikte, dar gelirli vatandaşlarımıza tahsis edilecek sosyal konutlarda ayrım yapmadan, tebliğ tarihinden itibaren 21 gün içinde konut bedelinin tamamının ödenmesinin istenmesi, sosyal belediyecilik kavramı ile ne kadar bağdaşabilir? Umarım sonuçları güzel olur. Dar gelirli vatandaşlarımız haklarına kavuşur. Biz olağanüstü toplantıda da burada da haklı gerekçelerimizi anlatmaya çalıştık. Sözümüz kesilmeseydi, anti demokratik davranmamış olsaydınız, yönetmelikle ilgili bizlerin görüşlerini de madde madde öğrenebilirdiniz” dedi.

Belediye Başkanı Refik Yılmaz, yönetmeliklerin değişebileceğini vurgulayarak, sosyal konutlar ile ilgili gerekli yönetmelik değişikliklerinin eylül ayı ikinci oturumunda yeniden ele alınabileceğini söyledi. Bunun üzerine gergin başlayan belediye meclisi, mutabakatla tamamlandı. Eylül ayı ilk oturumunda ayrıca Ömer Halisdemir Bölge Parkına yap işlet devret modelli lunapark yapılması, inşaatı devam eden rehberlik araştırma merkezinin aynı zamanda 17 yaş sonrası engelliler için, engelsiz yaşam projesine de hizmet vermesi gibi konular karara bağlandı. Kamulaştırmalar konusunda da genelde oy çokluğuyla karar alan Belediye Meclisinde, CHP’li Galip Gür, kamulaştırmalarda parasına alamayan vatandaşlar bulunduğunu öne sürerek, mağduriyetlerin giderilmesini istedi. Emlak İstimlak Müdürlüğünde Para var mı? Diye soran Galip Gür’e yanıt veren Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “24 milyon lira kamulaştırmaya para ödedik. Paramız da var, yatırım da yapıyoruz. Hiçbir sorun yok. Mağdur olan vatandaşımız varsa getirin sorununu hemen çözeriz” diye yanıt verdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2018, 06:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER