banner47

Gemlik Zeytini Avrupa’ya Açılıyor

Gemlik Ticaret Borsası’nın sahibi olduğu Gemlik Zeytini Coğrafi İşareti uygulaması Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü olan FAO’nun  Coğrafi İşaretler projesinde büyük ilgi gördü.

Gemlik Zeytini Avrupa’ya Açılıyor
banner3

Gemlik Ticaret Borsası’nın sahibi olduğu Gemlik Zeytini Coğrafi İşareti uygulaması Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü olan FAO’nun  Coğrafi İşaretler projesinde büyük ilgi gördü. Geçtiğimiz hafta ilçemize FAO’dan gelen Fransız heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, Meclis Başkanı Mustafa Doğan,Genel Sekreter Bahadır Selvi ve Coğrafi İşaretler Danışmanı Sertaç Dokuzlu karşıladı.

Fransız heyet ilk olarak Gemlik, İznik ve Orhangazi bölgelerinde bulunan müstahsil ve arazi bilgilerinden oluşan bilgisayar yazılımı inceledi. Yazılım üzerinden Coğrafi İşaret uygulamasının işleyişi hakkında bilgi alan heyet daha sonra Coğrafi İşaret Denetleme Kurulu ile Gemlik Zeytini hologramı kullanan firmalara yapılan denetlemelere katıldı. Yapılan denetlemelerde zeytinin tuz oranına , ph değerlerine ve zeytinin bölgelerine bakılarak analize gönderilmek üzere numuneler alındı.

"Yapılan Uygulama Türkiye’de Tek ve Örnektir"

Fransız heyete borsanın yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır “Bölgemizin zeytinini koruma amaçlı yaptığımız bu çalışma Türkiye’de tek ve örnek konumdadır. Gemlik’imizin zeytinleri diğer bölge zeytinlerine göre daha kalitelidir, çekirdeği etinden kolay ayrılır, iklimden kaynaklı olarak daha lezzetlidir. Bizim zeytinimiz dalında kararır ve karardıktan sonra toplanır. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan doğal olarak fermente edilir. Biz bu uygulama ile tarladan tüketiciye kadar geçen süreci izleme altına alarak tüketicilerimizin sofralarına gerçek ve daha kaliteli Gemlik Zeytini ulaştırmak için çalışıyoruz. Yapmış olduğumuz bu çalışma uzun ve maliyetli bir süreç fakat süreci tamamladığımızda bunun kazanımlarından bölgemizin bütün üreticileri yararlanacaktır.” Dedi.

"Borsayı Tebrik Ediyorum"

Fransız  heyet temsilcileri Jean-Claude Pons ve Maud Roggia “Coğrafi işaret bir ürünün katma değerini arttır ve o ürünü daha değerli kılar. Coğrafi işaret uygulaması Avrupa’da çok ilerlemiş durumdadır. Fakat Gemlik Ticaret Borsası’nın yapmış olduğu bu çalışma bizler içinde bir örnektir. Bizim ülkelerimizde coğrafi işaret uygulamalarında Devlet , Odalar , Borsalar , Kooperatifler bir olarak çalışır sistem hepsi üzerinden ilerler. Borsa bu işlerin tamamını tek başına yaparak büyük bir işin altına imza atmışlar. Kendilerini tebrik ediyorum” diyerek borsaya bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilemişlerdir.

 

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2016, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER