banner47

Açıkta satılan baharatlara dikkat!

Açıkta satılan baharatlara dikkat!
banner3

Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, sağlığını korumak isteyenlerin merdiven altı ve açıkta satılan ürünlerden uzak durması gerektiğini söyledi.İSTANBUL (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği, 19 Nisan’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Güncellenen baharat tebliği, gözleri açıkta ve denetimsiz biçimde satılan baharatlardaki sağlık risklerine çevirdi.

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, sağlığını korumak isteyenlerin merdiven altı ve açıkta satılan ürünlerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Ambalajsız olarak piyasaya sürülen baharatların sadece bu Tebliğ kapsamında belirlenen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya sunulabileceğini vurgulayan Akdağ, baharatların pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulmasının yasal olmadığını belirterek, "Kontrolsüz şartlarda üretilen ve satılan baharatlar mikrop içermesinden, fare pisliğiyle kirlenmeye, içine yabancı madde katılmasından çok uzun süre bekletmeye kadar çok çeşitli riskler barındırır. Ayrıca baharatlar aflatoksin bulaşısının en sık görüldüğü ürünlerdendir. Aflatoksin yüksek dozlarda tüketildiğinde zehir etkisi gösterir ve en bilinen kanser yapıcı maddelerdendir. Doğal olduğu aldatmacasıyla ya da ucuz olduğu düşüncesiyle kontrolsüz şekildeaçıkta satılan baharatlardan almak, sizlere çok daha pahalıya mal olabilir" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER