banner47

Instagram hesabınızın çalınmaması için yapmanız gerekenler

Son günlerde en çok tercih edilen sosyal medya platformlarından instagram, hesapların başkalarının eline geçmesi nedeniyle kullanıcılarını uyardı.

Instagram hesabınızın çalınmaması için yapmanız gerekenler
banner3

Son günlerde en çok tercih edilen sosyal medya platformlarından instagram, hesapların başkalarının eline geçmesi nedeniyle kullanıcılarını uyardı.

“BİZ HİÇ BİR ZAMAN SİZE DM’DEN MESAJ ATMAYIZ”

Sahte hesaplar üzerinden gelen mesajlarda instagram merkezinden atıldığı gibi gözüken mesajlar hesapların çalınması için düzenlenen bir tuzak. Burada bulunan linke tıkladığınız zaman hesabınız başkalarının eline geçiyor. Özellikle hesabı ele geçirdikten sonra para kazanıldığı yönünde paylaşımlar yaparak kullanıcının arkadaşlarını da aynı şekilde dolandırmaya çalışıyorlar. Bunlara sakın ama sakın kanmayın. Instagram genel merkezi size mesaj atmaz, bildirim gönderir, bu bildirimin zaten merkezden geldiğini anlarsınız dendi.

Şifre tuzağı nedir?

Şifre tuzağı, birisinin kişisel bilgilerinizi paylaşmanızı isteyen şüpheli bir mesaj veya bağlantı göndererek Instagram hesabınıza erişmeye çalışmasıdır. Bu mesajlar, talimatlarına uymamanız halinde hesabınızın engelleneceğine veya silineceğine dair iddialarda da bulunabilir. Bu kişi hesabınıza ulaşabilirse hesabınızı spam göndermek için kullanabilir.

Örnek: Cenk, Instagram hesabına giriş yapması gerektiğini söyleyen bir e-posta alıyor ve burada hesabıyla ilgili önemli bir mesaj okuyor. Bu e-posta, Cenk'ten kullanıcı adını ve şifresini girmesini isteyen garip görünümlü bir internet sitesine yönlendirme yapıyor.

Şifremin çalındığını düşünüyorum. Ne yapabilirim?

Bir hata sonucu şüpheli bir bağlantıya giderek kullanıcı adınızı veya şifrenizi girdiyseniz başka birisi hesabınıza giriş yapabilir. Yapabileceklerinizden bazıları şunlardır.

Şifremin çalınmasını nasıl önlerim?

Şüpheli e-postalara veya mesajlara dikkat edin

  • Para talep eden, hediye teklif eden veya Instagram hesabınızı silmekle ya da engellemekle tehdit eden mesajlara güvenmeyin.
  • Instagram'dan/Facebook'tan hesabınızla ilgili e-postalar sadece @mail.instagram.com veya @facebookmail.com adresinden gelir.

Şüpheli bağlantılara tıklamayın

  • Instagram'dan geldiği iddia edilen şüpheli bir e-posta veya mesaj alırsanız hiçbir bağlantıya veya dosya ekine tıklamayın.

Bu e-postaları yanıtlamayın

  • Şifrenizi, kimlik numaranızı veya kredi kartı bilgilerinizi isteyen mesajları yanıtlamayın.

Uyarılar alın

Hesabınızı güvende tutmak için yapabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:

  • Güçlü bir şifre seçin. En az altı rakam, harf ve noktalama işaretinin (! ve & gibi) birleşimini kullanın. Şifreniz internette kullandığınız diğer şifrelerden farklı olmalıdır.
  • Özellikle Instagram'dan bu yönde bir mesaj görürseniz şifrenizi düzenli olarak değiştirin. Otomatik güvenlik kontrolleri esnasında Instagram bazen başka sitelerden çalınmış olan giriş bilgilerine ulaşabilir. Instagram'ın şifrenizin çalınmış olabileceğini tespit etmesi durumunda Instagram ve diğer sitelerdeki şifrelerinizi değiştirmeniz, hesabınızı güvende tutmanıza ve gelecekte hesabınızın bir başkasının eline geçmemesine yardımcı olur.
  • Şifrenizi tanımadığınız ve güvenmediğiniz birine asla vermeyin.
  • Ek bir hesap güvenliği önlemi olarak iki faktörlü kimlik doğrulamasını açın.
  • E-posta hesabınızın güvende olduğundan emin olun. E-postalarınızı okuyabilen bir kişinin Instagram hesabınıza da erişme ihtimali vardır. Tüm e-posta adreslerinizin şifrelerini değiştirin ve hepsinin birbirinden farklı olduğundan emin olun.
  • Başkalarıyla paylaştığınız bir bilgisayarı veya telefonu kullandıktan sonra Instagram'dan çıkış yapın. Tarayıcı penceresini kapatsanız bile oturumunuzdan çıkış yapılmayacağından, genel kullanıma açık bir bilgisayardan giriş yaparken "Beni hatırla" kutusunu işaretlemeyin.
  • Üçüncü taraf uygulamalarına izin verirken dikkatli olun.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2022, 11:44

Feyzi SARIKAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER