banner50
banner47

Yeşil çayın düzenli tüketimi şifa deposu

Yeşil çayın düzenli tüketimi şifa deposu
banner3

Bitkisel çayların tüketiminin bitkilerin şifa amaçlı yaygın biçimde kullanılmasıyla birlikte giderek arttığını söyleyen İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, düzenli yeşil çay tüketimin hastalıklardan koruyacağını söyledi.İSTANBUL (İGFA) - Sağlıklı beslenmenin önemli koşullarından biri de yeterli düzeyde antioksidan almak. Bu ihtiyacı farklı biçimlerde karşılamak mümkün iken lezzeti ve pratikliğiyle en fazla tercih edilen yöntem, poşet formundaki bitki çayları oluyor.

Bitki çayı sevenlerin ilk tercihi ise şifalı içeriğiyle öne çıkan yeşil çay oluyor.

Yapılan araştırmalara göre günde 4-5 kupa tüketerek günlük antioksidan ihtiyacının karşılanabildiğini belirten İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Sezik, bitkisel çayların tüketiminin bitkilerin şifa amaçlı yaygın biçimde kullanılmasıyla birlikte giderek arttığını söyledi.

Bitki ve meyve çaylarının, koruyucu olarak veya şifalı etkilerinden yararlanmak amacıyla tüketilmesinin yanında, pek çok kişi günün değişik saatlerinde farklı bir aroma ve lezzet bulmak için de bitki çaylarını tercih edebildiğine dikkati çeken Sezik, yeşil çayın ideal olarak tüketilmesi için demleme koşullarının önemli olduğunu vurguladı.

YEŞİL ÇAYIN SİYAH ÇAYDAN FARKI NE?

Yeşil çayın, çay bitkisinin fermantasyon uygulanmamış yaprakları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Yeşil çayda, bitkinin tepesindetomurcuk halindeki ve altındaki 2-3 yaprak toplanır, hızla kurutulur. Siyah çay ise aynı şekilde toplanan yaprakların, değişik süre ve yöntemlerle fermentasyonusonucu elde edilir. Bu fermentasyon sırasında yeşil çaydaki antioksidan etkiyi sağlayan maddelerde değişiklikler olmakta dolayısıyla miktarları azalmaktadır.Yapısında bulunan maddeleri kısaca belirtelim: Polifenol yapısındaki maddeler (kateşin ve gallokateşinler, flavonoller), kafein, teanin (amino asit) vb. Yeşil çayın sağlık için yararlı kullanımı, bu maddelerin müşterek etkileri ve bilhassa kateşin ve gallokateşinlerden dolayıdır.Yeşil çayda, antioksidan etkiyi sağlayan kateşin ve gallokateşinler yüksek miktarda bulunur. Siyah çayda ise bu miktar yeşil çaya göre dörtte biroranındadır. Kafein, teaningibi maddelerde değişim olmadığı için benzer miktarlarda bulunur" diye konuştu.

Sezik, günde 4-5 kupa yeşil çay içilmesi ile kalp-damar sistemine pozitif etkilerin yanında uygun bir antioksidan etki de sağlanabileceğini belirterek, buna Teaninin etkileri de ilâve edilirse, yeşil çay içmenin keyif vermenin yanında sağlığa önemli yararlarının bulunduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER