banner47

Yangınlarla mücadelede son durum!

Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelesi sürüyor. Şimdiye kadar 47 ilde çıkan yangınlardan 209'u kontrol altına alındı. Dün de Antalya'daki yangınlar tamamen söndürüldü. 5 ilin çeşitli ilçelerindeki 13 yangın ise sürüyor. Son olarak Aydın'ın Çine ilçesinde tedbir amaçlı 6 mahalle tahliye edildi. İşte detaylar...

Yangınlarla mücadelede son durum!
banner3

Muğla'nın; Marmaris, Köyceğiz, Milas, Kavaklıdere, Yılanlı, Seydikemer ve Yatağan ilçelerinin yanı sıra Aydın'ın Karacasu ve Bozdoğan, Isparta'nın Sütçüler, Burdur'un Gölhisar ve Karabük'teki yangınları kontrol altına alma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Günlerdir karadan mücadele veren ekiplere havadan da yangın söndürme uçakları ve helikopterleri destek veriyor.

Bölge bölge, dakika dakika son gelişmeler şu şekilde:

SAAT 12:30 BAKAN PAKDEMİRLİ - 2 İLDE 6 NOKTADA YANGIN SÜRÜYOR

223 yangından 217'sinin kontrol altına alındığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 İlde 6 noktada orman yangının sürdüğünü ve mücadelenin devam ettiğini açıkladı.

Hava araçları ile ilgili de bilgi veren Bakan Pakdemirli, Avrupa Birliğin'den gönderilen 2 uçağın, Yunanistan'da daha fazla tehlike arz eden yangınlara müdahale etmek için ayrıldığını duyurdu.

Bakan Pakdemirli "Marmaris bu sabah itibari ile kontrol altında, Seydikemer, Nazilli, Karabük, Burdur, Adana, Denizli yangınları da kontrol altında..." dedi.

Pakdemirli şunları söyledi;

*Yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 57 helikopter, insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, 5 bin 250 orman personeliyle müdahale ediyoruz.
Sadece Antalya'da 8 bin 264 sorti su atıldı. 150 bin ton su hava ve yer araçlarından sıkıldı. Bir nevi yapay yağmurlama yapıldı. Antalya'da 21 yangınla mücadele ettik. Tanker uçaklar, İHA'lar, 19 helikopter, 300'e yakın arazöz, 1172 personel görev yaptı.

*Milas yangını sürüyor. Henüz kontrol altında da değil. Kavaklıdere yangını devam ediyor, bir tehlike söz konusu değil. 5 helikopter gönderdik. Köyceğiz'deki yangın da devam ediyor.

*Can güvenliği için de yangın mahalline görevli olmayanların alınmaması durumu son derece olumlu.

*(Isparta) Sütçüler'de iki sarp vadide ateş var. Bugün hava şartlarına bağlı olarak kontrol altına alma ihtimalimiz olabilir.

Muğla'da 15 orman yangını meydana geldi. Termik santrali ve turizm alanlarını da korumak için ciddi çaba sarf ettik.

*15 uçak ve 57 helikopterle yangına müdahale ediyoruz. Birçok uçak baraj ve gölete inmede uygun değil. Gölet yapma çalışmaları devam ediyor. Helikopterlerin su kaynağına ulaşması kolaylaşmıştır.

*Benim buradan vatandaşlarımıza ricam yetkili isimlerin açıklamalarına dikkat edin. Hemen her gün bilgi vermeye çalışıyoruz.

*Gün tartışma zamanı değil, gün birlik ve beraberlik zamanı. Pandemi, sel ve yangınlarda personelimizi yıpratmayalım.

SAAT 12:15 TİRE'DE ORMAN YANGINI

İzmir'de Tire'nin kırsal Osmancık Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, saat 11.30 sıralarında yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 1 helikopter ve 5 arazöz sevk edildi. Alevlere, havadan ve karadan müdahale sürüyor.

SAAT 12:00 ALANYA'DAKİ BİLANÇO AÇIKLANDI

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinden Alanya'ya sıçrayan yangınlar, 3 mahalle ve bir yaylada etkili oldu. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ilçedeki yangınlarda 107 evin zarar gördüğünü bildirdi.

HAVADAKİ MÜCADELEN NOTLAR-723 SORTİ 400 SAAT UÇUŞ

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 24 helikopter, 723 sorti ile 440 saat uçuş yaptı.

SAAT 10:50 - MİLAS'TA HAVADAN MÜDAHALE YOĞUNLAŞTI

Muğla, Milas'ta 7'nci gününe girilen orman yangınlarında; Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam eden alevler, etkisini kaybetti. Yangının söndürüldüğü Antalya'daki ekiplerin bu bölgeye sevk edilmesiyle birlikte havadan müdahale yoğunlaştı.

MİLAS'TAN NOTLAR...

Öte yandan Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da çıkan orman yangını, Bodrum'un Mazı ve Gökpınar mahallelerine sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kısmi olarak kontrol altına alındı. Ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle Mazı Mahallesi, yeniden tehlikeye girdi. Önce Aşağı Mazı, ardından Yukarı Mazı mevkilerindeki evler, alevlere teslim oldu. Her iki bölge de tahliye edildi.

Sürekli yön değiştiren rüzgar nedeniyle alevler Çökertme koyu ve Gökbel Mahallesi'nde etkili oldu. Buradaki mahalleler tahliye edilirken, bu kez alevler Türkevleri Mahallesi'ne yöneldi. Dağınık yerleşimin olduğu mahalledeki 3 ev kullanılmaz hale geldi. Havadan müdahalenin başlamasıyla Çökertme'deki alevler, kontrol altına alındı.

Ören Mahallesi yönünde ilerleyen alevler, Kemerköy Termik Santrali'ne girdi. Santralin ana binasına dayanan alevler, ekiplerin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Yangın ardından Gürceğiz ve Bayırköy mahallelerinde etkili oldu. Gürceğiz Mahallesi'nde onlarca ev yandı. Bayırköy Mahallesi'ndeki alevler ise Yeniköy Termik Santrali'ne 5 kilometre yaklaşınca santralde önlemler arttırıldı.

SET ÇEKİLDİ

Yangın Bayırköy Mahallesi'nde ormanlık alanda devam ederken, önlem amacıyla Yeniköy Termik Santrali'nde hendekler kazıldı. Orman ekipleri yangına set çekerken, gece boyu devam eden çalışmalarla alevlerin ilerlemesi durduruldu. Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam eden yangında ise alevler etkisin kaybetti.

SAAT 09:30 - YANGIN SONRASI YAĞMUR SEVİNCİ

Antalya'da kent merkezinin bazı bölgelerinde sabah saatlerinden itibaren yağmur etkili oldu.

Orman yangınlarıyla mücadele edilen bölgede sağanak etkili olması vatandaşları mutlu etti. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede hava parçalı bulutlu, merkezde aralıklarla sağanak etkili olacak. Öğleden sonra Manavgat ve Gündoğmuş ilçelerinde, akşam saatlerinde ise Alanya'da yağışların etkisini sürdürmesi, yarından itibaren sıcaklıkların tekrar 38 derecelerin üzerine çıkması bekleniyor.

SAAT 09:00- SANTRALLER İÇİN TEHLİKE ATLATILDI

Muğla'nın Milas ilçesinde son gelişmeleri aktaran DHA Muhabiri Hande Nayman "Fesleğen ve Yeniköy Termik Santrali mevkiinde yangın devam ediyor ama alevlerin santrale ilerlemesi durdu. Hayvanseverler de boş kalan mahallelerde sahipsiz kalan hayvanlarla ilgilendi. Muğla bölgesinde bugün 28 helikopter ve 6 uçak müdahale edecek" dedi.

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Çine'ye sıçrayan orman yangınının etkili olduğu Akçaova Mahallesi Gökbel Dağı mevkisinde inceleme yaptı. Toplantıya AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan ve AFAD İl Müdürü Ramazan Harman da katıldı.

 SAAT: 01:00- AYDIN'DA 6 MAHALE TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Çine ilçesindeki orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı 6 mahallenin belirli bölümlerini tahliye etme kararı aldıklarını söyledi. Aksoy, "Bütün kurum ve kuruluşlarımızın birimleri burada fedakarca çalışıyor. Yangının özellikle yerleşim yerlerine zarar vermemesi adına tüm önlemler alınmaya gayret ediliyor. Şu anda alanda bütün birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmalarını sürdürüyor. Henüz kesin bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak Yatağan bölgesi de dahil olmak üzere 500 hektarlık alanın zarar görmüş olabileceğini değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

SAAT 00.40 - PAKDEMİRLİ: 47 İLDE 209 ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından ülke genelinde son 10 günde çıkan yangınlara ilişkin "Ormanın kahramanlarının 5 ilde 13 adet orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları büyük bir özveri ile devam ediyor. Son 10 günde ise 47 ilde 209 orman yangını kontrol altına alındı." ifadesini kullandı.

Feyzi SARIKAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER