banner47

Tarihi köprü tarihi günde açılıyor... Geçiş ücreti 200 TL

Tarihi köprü tarihi günde açılıyor... Geçiş ücreti 200 TL
banner3

İnşaatı 5 yıl süren 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı gerçekleşiyor. Köprünün 2 bin 23 metre uzunluğundaki orta açıklığı bu alanda bir dünya rekoru. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişlerin bir hafta ücretsiz, daha sonra geçiş fiyatının 200 lira olacağını açıkladı.ÇANAKKALE (İGFA) - Asya'dan Avrupa'ya geçişi 6 dakikaya indiren 1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale-Malkara Otoyolu açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yapılıyor. 

YAKUT GERDANLIK...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce yıl farklı medeniyetlerin göz bebeği olan Çanakkale bugün yepyeni bir geleceğe kapı açtığını söyledi. 1915 Çanakkale Köprüsü, boğazın yakut gerdanlığı olduğunu kaydetti.

Köprünün teknik özelliklerinden ve detaylarından bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehitlerimizin aziz hatıralarına ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsünü bir hilal uğruna yarab batan güneşlere, bedir aslanları kadar şanlı tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz" dedi.

"NEREDEN BAKARSANIZ BAKIN, ÜLKEMİZ İÇİN KAZANÇ"

"Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü atmıştık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Firmalarımız Güney Kore'li iş ortakları ile kolları sıvadı, 5 binin üzerinde personelin, 740 iş makinesinin geceli gündüzlü çalışmasıyla köprümüzü söz verdiğimiz bugünkü açılışa hazır hale getirdi. Dünyada böylesine devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayabilecek bir başka ülke varmıdır bilmiyorum. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim. Marmara'yı otoyollarıyla, köprüleriyle, tünelleriyle, çepeçevre kuşatan otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmı 2,5 milyar euroluk bir yatırım bedeline sahiptir. Peki bu 2,5 milyar euroluk yatırım bize ne kazandıracaktır? Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımızı azalımından kazancı yıllık 415 milyon euro. Şehirlerimiz arasında güvenli konforlu hızlı bir şekilde yapılacak seyahatin kolaylığına değer biçilir mi? Yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimizde 5,3 milyon euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar euro ilave katkısının olacağına işaret ediyor. Neresinden bakarsanız bakın ülkemiz için kazanç, milletimiz için iftihar kaynağı bir eserin açılışını yapıyoruz" diye konuştu.

GEÇİŞ ÜCRETİ 200 TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçiş ücretini de 200 lira olacağını açıkladı. Erdoğan, açılış dolayısıyla bir hafta boyunca köprünün ücretsiz olacağını duyurdu.

https://youtu.be/IDZD9o9UE5w

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu köprünün birçok önemli simge barındırdığını söyledi. Enlerin, ilklerin ve rekorların projesi 1915 Çanakkale Köprüsü olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde, 2023 Vizyon Projelerinden olan Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nü hizmete açıyor olmanın haklı gururunu ve onurunu yaşadıklarını belirtti.

“Biz o benzeri yaşanmamış harbin, feda edilen canların anısını yaşatmak için dünyada eşi olmayan bir eser bırakıyoruz" diyen Bakan Karaismailoğlu, "1915 Çanakkale Köprüsü; adı, mimari tasarımı ve teknik özellikleri ile aziz şehitlerimizin hatırasını da bağrında taşıyan, Çanakkale Boğazı’na vurulan mühür ve eşsiz bir abidedir” diye konuştu.

KORE BAŞBAKANI: BARIŞA KÖPRÜ OLACAK

Açılışa davetli olarak katılan Kore Cumhuriyeti Başbakanı Kim Boo-Kyum, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün barışa öncülük edeceğini söyledi. 1915 Çanakkale Savaşı'nda mücadele eden Türk halkının atalarını kutlayan Kim Boo-Kyum, "1915 Çanakkale Köprüsü'nün bundan böyle bu çatışma ve taaruzu geride bırakarak doğu ve batı arasında barışı başlatacak köprü olacaktır" dedi. "Türkiye ekonomisinin ana arteri olacak bu köprü dolayısıyla Türkiye, iki kıtayı birbirine bağlayan lojistik merkezi olarak daha da gelişecektir" diyen konuk Başbakan, Kore halkı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkını bu eserin kazandırılmasından ötürü tebrik etti.

https://youtu.be/fIBW-ONHgHw

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23