banner47

İşte evde elektrik tüketimini düşürecek adımlar...

İşte evde elektrik tüketimini düşürecek adımlar...
banner3

Evde elektrik tüketimi nasıl düşürülür? Bina ve tesis yönetimi sektörünün uzmanları, yeni tarifeye göre evde elektriğin 150 KW altında kalabilmesi için önerilerde bulundu.İSTANBUL (İGFA) - Bina ve tesis yönetimi sektörünün lideri Sodexo, konutlarda ve işyerlerinde uygulanacak elektrik artışının ardından 150 KW elektrik kullanımını aşmamak için evde elektriği daha verimli kullanmanın yollarını açıkladı.

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Teknik Hizmetler Direktörü Murat Özberk, beyaz eşyalardan evde sıcak su kullanımına, yemek pişirmeden evdeki tüm elektronik aletlere kadar uygulanacak belli kurallarla evde daha az enerji harcanarak elektriğin daha verimli kullanılabilmesi için ipuçları verdi. 

Beklemedeki elektriği açma kapamalı çoklu prizle azaltılmasını isteyen Özberk, "Uzaktan kumandalı cihazlar kullanılmasa da elektriğe ihtiyaç duyar. Konfordan ödün vermeden elektrikli cihazların bekleme gücünü azaltmak mümkün. Bunun için her oda veya elektrikli cihaz grubu için açma/kapama anahtarlı çoklu bir priz kullanılabilir. Evden çıkarken veya ihtiyaç olmadığı zamanlarda çoklu prizin anahtarı kapatılabilir" dedi.

Çamaşır ve bulaşık makineleri ECO programda kullanılmasını öneren Özberk, "Pişirme sırasında da güç tüketimini azaltılabilir. Yemek pişirirken tencereyi iyi kapatan bir kapak kullanılması pişirme süresini azaltacağından enerji tüketimini de sınırlar. Düdüklü tencere kullanımı da tasarrufu destekler. Soğutma cihazları gerçek bir güç avcısıdır. Yaklaşık 5 mm kalınlığında bir buz tabakası bile dondurucunun güç tüketimini yüzde 30 oranında artırır. Buzdolabından ne alacağınıza karar verin, kapıyı açıp düşünmeyin" diye konuştu.

Eve alınacak cihazların elektrik verimliliğini kontrol edilmesini isteyen Murat Özberk, "Su tasarrufu yapan, elektrikten de tasarruf etmiş olur. Ancak doğru su sıcaklığının ayarlanması da elektrik tasarrufuna yardımcı olur. Elektrikli ani su ısıtıcıları, gerçek enerji tasarrufu destekçileridir. Su üretecindeki sıcaklığın düşürülmesi ve 45-60 derecelere ayarlanması güç tüketimini azaltır. Yine giysilerin doğru bir şekilde yıkanıp kurutulursa yapılması gereken ütüleme miktarı önemli ölçüde azaltılabilir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2022, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23