banner47

Güven Özdemir : "Üretimde Kilis yerli yağlık çeşidi tercihimiz olmalıdır"

Güven Özdemir : "Üretimde Kilis yerli yağlık çeşidi tercihimiz olmalıdır"
banner3

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kilis İl Temsilcisi Güven Özdemir, Kilis yağlık zeytinin öneminden ve bakımdan bahsederek üreticilere hitaben açıklamada bulundu.KİLİS (İGFA)- Armillaria kök çürüklüğü hastalığının, zeytin ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak, ağaçların ölümüne neden olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kilis İl Temsilcisi Güven Özdemir, "Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, yapraklar sararır ve dökülür. Sürgün ve dallar ölmeye ve kurumaya başlar, nihayet ağaçlar tamamen kururlar." diye konuştu.

Bu hastalıkla ilgili bir takım kültürel önlemler alınması gerektiğini belirten Güven Özdemir, alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı: "Kuruyan ağaçlar bahçeden sökülerek imha edilmeli ve yerlerinde kireç söndürülmelidir. Hastalık bahçenin belli kesimlerinde ise rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için hasta olanlar 60cm derinlik ve 30 cm genişlikteki hendekler ile izole edilmelidir. Çevre bahçelerde hastalığın bulunduğu durumlarda sel sularının getireceği hastalıklı parçaların girişini önlemek için bahçenin çevresine 60-70 cm derinlikler hendekler açılmalıdır. Ağaçlar sağlam ve sağlıklı yetiştirilmesi için tekniğin gerektirdiği önlemler alınmalıdır. Orman ağaçlarının kesimiyle elde edilen boş araziye hemen zeytin bahçesi tesis edilmemeli, toprak 2-3 yıl boş bırakılmalıdır. Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşan fungusun şapkaları ve oluşturdukları yerdeki kök parçaları imha edilmelidir. Ağaçlar derin dikilmemeli, aşırı sulanmamalı ve köklerin yaralanmamasına dikkat edilmelidir."

Kimyasal mücadeleye ise, hastalık görüldüğünde muhakkak başlanması gerektiğine değinen ZMO Kilis İl Temsilcisi Özdemir, "Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere % 5’lik Bordo Bulamacı, % 2’lik göztaşı eriyiği veya %5’lik karaboya ilaçlarından biri fırça ile sürülmeli, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu ve veya 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.

Kökler tamamen hastalanmış ise, ince kökleri dahil sökülerek kendi çukurlarında yakılmalı ve yerine sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalıdır. Hastalığın görüldüğü bahçedeki sağlam ağaçları korumak için sonbaharda veya ilkbahar başında ağaçların izdüşümleri % 5’lik karaboya,% 2’lik göztaşı, m2 ye ilaçlı su gelecek şekilde sulanmalıdır" diye belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23