banner47

Düzce'deki aktif faylar hangileri?

Düzce'deki aktif faylar hangileri?
banner3

Düzce'de 5 büyüklüğünde gerçekleşen deprem çevre illerde de hissedildi. Düzce'deki depremin Google Trend'de ilk sıraya yerleşti. Düzce'deki aktif fayların hangileri olduğunu sizler için derledik. BURSA (İGFA) - AFAD verilerine göre Düzce'de bugün 5 büyüklüğünde yaşanan deprem sonrasında 2'şer dakika arayla 1,6, 1,5 ve 4,3 büyüklüğünde üç ayrı sarsıntı daha yaşandı. Yaşanan ilk deprem Bursa, İstanbul gibi yakın şehirlerde de hissedildi.

DÜZCE'DE BULUNAN AKTİF FAYLAR

Kuzeyde Asya-Avrupa levhası ile güneyde Anadolu levhacığını birbirinden ayıran Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), yaklaşık uzunluğu 1200 kilometre olan doğrultu atımlı bir fay sistemi olup Türkiye'nin en önemli tektonik yapılarından biridir.

Düzce ve Bolu havzası bu fay üzerinde bulunmaktadır.  Düzce havzasına en yakın olan ve deprem potansiyeli taşıyan aktif faylar Düzce, Hendek ve Çilimli faylarıdır.

Düzce Fayı, Akyazı-Kaynaşlı arasında uzanan ve Efteni gölünün güneybatısında çatallanan, uzunluğu yaklaşık 70 km olan bu fay sağ yönlü doğrultu atımlı aktif bir faydır.

Hendek Fayı, Düzce havzasının batısında Sapanca Gölü-Hendek-Cumayeri arasında uzanan  fay yaklaşık 50 km uzunluğundadır.

Çilimli Fayı, Düzce havzasının kuzeyinde Cumayeri-Konuralp arasında uzanan ve yaklaşık uzunluğu 13 km olan bir faydır.

Fayın niteliği ve aktivesine ilişkin ayrıntılı veri toplanamamasına rağmen arazide fay boyunca uzamış şekilli basınç sırtlarının gözlenmesi ve fay çizgisi boyunca çok sayıda kaynak dizilimi gözlenmiş olması sebebi ile olasılı aktif fay olarak değerlendirilmiştir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23