banner47

Altun: İstanbul Süreci halen önemli bir imkan

Altun: İstanbul Süreci halen önemli bir imkan
banner3

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Süreci'nin barışın tesisi edilmesi noktasında halen en önemli imkan olduğunu kaydetti. ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen "Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye'ye Etkileri: Tehditler ve Fırsatlar Çalıştayı"nın açılışına katıldı.

Konuşmasında, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili İstanbul Süreci'nin halen ateşkesin sağlanması ve barışın tesis edilmesi noktasında en önemli imkân olarak uluslararası kamuoyunun önünde durduğunu ifade eden Başkan Altun, dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi herkesin bu süreci desteklemesi gerektiğini söyledi.

Önlerindeki sıcak gündemlerinden birinin de hiç kuşkusuz Ukrayna-Rusya Savaşı olduğunu anımsatan İletişim Başkanı Altun, can kayıplarına, insani trajedilere, yıkımlara sebep olan bu yangını söndürmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti. Başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı etkileyen Ukrayna'daki savaşın Türkiye'ye de yansımaları olduğunu dile getiren Altun, Çalıştay'ın Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren bu meselenin uzman isimler tarafından masaya yatırılmasına imkân tanıdığını söyledi. Bu savaşın sebep ve sonuçlarının yorumlanmasının ülkenin geleceği ve bölgenin istikrarı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Hem değerlendirme, hem de karar süreçlerinde akademinin birikiminden mutlaka istifade edilmesi gerektiğini ifade eden Altun, "Dolayısıyla bugün gerçekleştirilen Çalıştay'ı çok önemli ve değerli buluyorum. Öncelikle bu savaş Cumhurbaşkanımızın 'Dünya 5’ten büyüktür' iddiasının ne kadar haklı ve yerinde, gerçek olduğunu bir kez daha göstermiştir. 'Daha adil bir dünya mümkün' arayışının gerekçelerini bütün dünyaya açık ve net bir şekilde göstermiştir. Böylesi bir krizde BM'nin çözümün adresi olması ve kendiliğinden ön plana çıkması gerekirdi. Fakat BM harekete geçemediği gibi, ne yazık ki krizi çözme anlamında BM kimsenin aklına gelmiyor. Çünkü, BM maalesef dünya siyasetinin gerçeklerini ve adalet arayışını temsil edemiyor, misyonunu yerine getiremiyor. Acil reform ihtiyacı kendisini bir kez daha ortaya koymuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır bıkmadan usanmadan yaptığı bu tespit, bugün çok daha anlamlı bir hâle gelmiştir" diye konuştu.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin bu süreçte ortaya koyduğu samimi ve gerçekçi katkılarla hem Rusya hem de Ukrayna'nın güvenine mazhar olduğunu, iki ülke arasında tercihe zorlanamayacağını gösterdiğini bildirdi. Altun, Türkiye'nin önce Antalya Diplomasi Forumu marjında, daha sonra Dolmabahçe'de müzakere masasının kurulmasına ön ayak olduğunu hatırlattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER