banner47

Zeytinin başkentinde hasat başladı

Zeytinin başkenti Gemlik’te zeytin hasat zamanı başladı. Zeytin üreticileri zeytinlerini toplamaya başladı.

Zeytinin başkentinde hasat başladı
banner3

Zeytinin başkenti Gemlik’te zeytin hasat zamanı başladı. Zeytin üreticileri zeytinlerini toplamaya başladı.

Dünyaca meşhur Gemlik sofralık zeytinin hasadına başlandı. Fiyatların yüksek olması üreticinin yüzünü güldürdü.

Her yıl bin bir zahmetle tek tek dalından kopartılarak onlarca aşamadan geçtikten sonra yemeye hazır halen gelen Gemlik zeytinin hasadına başlayan köylüler, Marmarabirlik'in yüksek fiyat açıklamasıyla sevindi. 

Sabah güneş doğmasıyla birlikte yaygı ve kasalarını koydukları traktörleriyle birlikte yola çıkan üreticiler, işe ağaç dibine dökülen zeytinleri toplayarak başlıyor. Daha sonra zeytin ağaçlarının altına yaygılarını yayarak, merdivenleri ağaçlara dayayıp dalından zeytinleri tek tek kopartıyorlar. Yaygıların üzerine düşen zeytinler kasalara dolduruluyor.

Akşam topladıkları zeytinleri evlerine götüren üreticiler burada zeytinleri makinede boy boy ayırıyor. Ayırdıkları zeytinleri isteyen Marmarabirlik'e verirken, isteyen de havuzlarına dökerek olgunlaşmaya bırakıyor. Havuza dökülen zeytinler 6 ayda oluyor. Havuzda olgunlaşan zeytinlerini köylüler tüccarlara satıyor. Marmarabirlik'in bu yıl çok yüksek fiyattan alım yapmaya başlaması üreticiyi memnun etti. 

 

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2019-2020 ürün alım kampanyasında 42 bin 500 ton ürün alım planı ve 340 milyon lira alım bütçesi yapıldığını bildirdi.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Marmarabirlik ürün alımlarının başladığı 21 Ekim'den bugüne 5 bin 500 ton alım gerçekleştirdi.  Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, gerçekleşen alımların yüzde 65'inin 180-230 kalibre arasında ve ortalama fiyatın da yağlık dahil 9,6 lira olduğunu belirtti.

 

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2019, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER