banner47

Ticaret Borsası'na Büyük Tepki

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Bostancı, kooperatiflerden talep edilen geçmişe yönelik tescil ücretleri nedeniyle Gemlik Ticaret Borsası'na tepki gösterdi.

Ticaret Borsası'na Büyük Tepki
banner3

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Bostancı, kooperatiflerden talep edilen geçmişe yönelik tescil ücretleri nedeniyle Gemlik Ticaret Borsası'na tepki gösterdi.

"Bir koyundan üç post çıkarmaya çalışan borsa, üreticinin ekmeğinden elini çeksin, Gemlik zeytinine sahip çıksın" dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bostancı, Gemlik Ticaret Borsası'nın Gemlik Kooperatifi ve Birlik arasındaki ürün alım satımından geçmişe dönük tescil ücreti talep etmesine tepki gösterdi. Bostancı, 2014 yılında 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle tarım satış kooperatiflerinin ortakları ve birlikleri ile yaptıkları işlemlerde tescil ödeme zorunluluğunun kaldırıldığını vurguladı. Borsanın 2014 yılından itibaren geriye dönük olarak 3 yıllık tescil bedeli talep ettiğini açıklayan Bostancı, "Marmarabirlik'e bağlı SS 72 Sayılı Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, ortaklarından ürün aldığında Gemlik Ticaret Borsası'na tescil ücretini ödemektedir. Borsa, Gemlik Kooperatifi'nden 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ait tescil ücretini istemektedir. Geçmişe yönelik tescil ücreti talebi etik değildir. Kamuoyu çok iyi bilmektedir ki kooperatifler ürün alımı yapar, olgunlaştırır ve birliğe satar. Dolayısıyla Marmarabirlik Entegre Tesislerinde üretim yapılır, üretimden sonra ürün bayiye satılır ve bu satıştan sonra da tescil yaptırılır. Gemlik Ticaret Borsası, önce kooperatif üreticiden ürün alırken, ardından kooperatif ürünü birliğe satarken ve daha sonra da birlik ürünü bayiye satarken ayrı ayrı tescil ücreti ödenmesini istemektedir. Borsa bu uygulamayla bir koyundan üç post çıkarmaya çalışmaktadır. Marmarabirlik dışında bu uygulamayı yaptığı başka bir kuruluş varsa açıklasın" diye konuştu.

ÜRETİCİNİN EKMEĞİNDEN ELİNİ ÇEK

Bostancı, borsanın bu uygulamayla üreticiye ve Gemlik Kooperatifi'ne zarar verdiğini vurgulayarak, Gemlik Ticaret Borsası'na şöyle seslendi:

"Üreticinin ekmeğinden elini çek, kendi işine bak. Borsa, 'Coğrafi İşaret'in verildiği 2003 yılından bu yana bölgemizde yetişen Gemlik zeytini için ne yaptınız? Coğrafi işaret ne amaçla, ne şekilde kullanılıyor? Bizler yasal düzenlemeler çerçevesinde tescil bedelimizi bugüne kadar ödedik, bugünden sonra da öderiz. Borsa önce bu sorulara cevap versin, sonra bölgemizde yetişen Gemlik zeytinine sahip çıksın."

RESMİ KURUMLARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Gemlik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İbrahim Demir de borsaya kayıtlı firmaların yıllık satışları ve ödedikleri tescil bedellerinin incelenmesi gerektiğini kaydetti. Demir, "Gemlik bölgesinin ortalama yıllık 30 bin ton zeytin üretimi olduğunu düşünecek olursak, Gemlik Kooperatifi'nin aldığı ortalama 4 bin ton üründen geri kalan 26 bin ton zeytin borsada tescil edilmekte midir? Borsanın bir üyesi olarak bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesini talep etmekteyiz. Ayrıca Marmarabirlik'in bölgedeki en büyük sıkıntısı haksız rekabettir. Almış olduğumuz her kilogram ürün tescil edilmiş ve kayıt altına alınmış olmasına rağmen bölgede üreticiden sonra alım satımı yapılan ürünlerin kayıt altında olmadığı bilinmektedir. Bu konuyla ilgili resmi kurumları göreve davet ediyoruz. Binlerce ton zeytin satarak devlete bir kuruş vergi ödemeyen ve kayıt altında olmayan firmalar varken, borsanın eski yıllara ait defterleri kurcalayarak kooperatifimize tescil ile ilgili hesap sorması kabul edilebilir değildir. Üreticimizin kazanabilmesi için çeşitli projeler üretmesi gereken borsa, üretici için ne yapmaktadır? Bu konuda ortaklarımızın ve üreticilerimizin de Gemlik Kooperatifi'ne sahip çıkmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AMAÇLARI BANDROL SATMAK

Başkan Demir, Gemlik zeytininde 2003 yılında alınan coğrafi işaretin etkin kullanılamadığını ve bunun da sorumlusunun borsa olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Gemlik Ticaret Borsası'nın bölge üreticisine büyük kazanç sağlayacak coğrafi tescil gibi bir belgeyi kullanmamasının arkasında yatan sebepler nelerdir? Marmarabirlik olarak borsaya coğrafi tescilin kullanımı konusunda destek vereceğimizi söylemiş olmamıza rağmen şu ana kadar herhangi bir adım atmadıklarını görmekteyiz. Coğrafi tescilin dışında kalan bölgelerden alınan ürünün Gemlik zeytini olarak satılıyor olması işlerine gelmektedir. Bölge üreticisine kazanç sağlamaktan ziyade amaçları bandrol satmaktır. Üretici onlar için ikinci plandadır."

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2017, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER