banner47

Gemliki’li kadınlar Türkiye'ye örnek oldular

Gemlik’te kadınların liderliğini yaptığı   yardım kuruluşları yıllardır ilçede durumu iyi olmayan ailelere gıdadan giyime, yakacak yardımından sıcak yemek yardımına kadar pek çok alanda yardım faaliyetlerini sürdürerek bütün Türkiye’ye örnek oldular.

Gemliki’li kadınlar Türkiye'ye örnek oldular
banner3

Gemlik’te kadınların lider ve öncülüğünde yılın her günü yapılan yardım faaliyetleri toplamda bir çok belediyenin yaptığı yardımdan çok daha fazlasını aşmış durumda.
Gönüllü yardımseverleriyle ihtiyaç durumunda olan ailelerin her türlü ihtiyacını karşılayan Ayfer Güney Selvi başkanlığındaki Gemlik Seferberliği, Şimdiye kadar yapmış oldukları çok sayıda ve çeşitli yardım faaliyetleriyle ön plana çıkan Arzu Çam Kömürcü başkanlığındaki Gemlik Yardım Gönüllüleri Derneği, 35 yıldır ilçede kurdukları aşeviyle sıcak yemek pişirip dağıtımını yapan inci aşevi, Gemlik’in en eski yardım kuruluşlarından Semiha Aslan başkanlığındaki  Türkiye Yardımseverler Derneği Gemlik Şubesi, Gerçekleştirmiş olduğu yardım projeleriyle özellikle yetim ve öksüz öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan Şule öğretmen, sosyal projelerle ismini duyuran Çiğdem Ateş başkanlığındaki  Kardelen ekibi, Hisar mahallesi muhtarı Çiğdem Türe ve yardımsever Birdane Yıldırım Sarıkaya gibi isimler yıllardır Gemlik’te durumu olmayan ailelere yönelik 
Başta  gıda olmak üzere  giyim, eşya, barınma, eğitim, ve yakacak  yardımı gibi bir çok konuda Gemlik’te sürdürdükleri yardımlarla bütün Türkiye’ye örnek oldular.

Gemlik’te  kadınlar tarafından faaliyetlerini sürdüren yardım kuruluşları şöyle:


1-Gemlik Seferberliği (Ayfer Güney Selvi-Gülnur Sarı) :
Ayfer Güney Selvi - Gülnür Sarı’nın öncülüğünde 100 kişilik  Ekibiyle Gemlik seferberliği oluşumu Gemlik’teki İhtiyaç durumunda olan ailelere gıda, giyim, yakacak, ev eşyası, okul çağına gelmiş çocuklarının, ilk ve orta öğretimdeki çocukların okul giderleri, kıyafetleri , yüksek öğretim kurumlarında Üniversitelerde okumakta durumları gerçekten iyi durumda olmayanlara karşılıksız burs vermekten elektrik, doğalgaz ve su faturalarını ödemeye kadar çok geniş bir yelpazede yardım faaliyetlerini sürdürmekteler. 
Kadınların sevk ve idare ettiği Gemlik Seferberliği Whatsapp grubundan birbirleriyle her an irtibat halindeler. Herhangi bir şeye durumu olmayan bir kişinin ihtiyacı neyse bu bazen yakacak bazen bir eşya bazen gıda bazen bir tekerlekli sandalye ne olursa olsun anında gurupta paylaşılıp o sorun en kısa sürede çoğu zaman aynı gün çözülüyor. Ramazan ayında da gıda ve market kartları dağıtımına ağırlık veren gurup tam bir sivil dayanışma ve gönüllülük örneği sergiliyor. Gemlik seferberliğine katılarak yardım çalışmaları içinde gönüllü olarak yer almak isteyenler 0 532 784 42 81 nolu telefona mesaj atabilirler.


 
2-Gemlik Yardım Gönüllüleri Derneği (Arzu Çam Kömürcü) :
  Gemlik Yardım Gönüllüleri Arzu Çam başkanlığında 5 kişilik güçlü kadın ekibiyle 7 yıldır Gemlik’te gönüllü yardımsever faaliyetlerini yürütüyor. Oluşum yakın zamanda dernekleşti ve kendileri ait daha ferah bir ofise taşındı. Diğer iki dernek gibi Gemlik Yardım Gönüllüleri de başta gıda ve giyim olmak üzere çok çeşitli yardım faaliyetlerinde bulunuyor.Dernek 20 si kız öğrenci olmak üzere 25 öğrenciye de eğitim bursu vermeye sürdürüyor. Çocukların oyuncak ve öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamaya da özel önem veren dernek ilçenin yüz akı olmaya devam ediyor. 
Gemlik Yardım Gönüllüleri Derneği 2021 Ramazan ayında 100 TL’ lik kahvaltı paketiyle 90 ve 180 TL’ lik ramazan erzak paketi hazırlattı. Yardımda bulunmak isteyenler bu paketlerden birini tercih edip anlaşmalı marketlerden bedelini ödeyip bağışta bulunabiliyor. Gemlik Yardım Gönüllüleri Derneğine katkıda bulunmak isteyenler 506 363 22 16 nolu telefona mesaj atabilirler

3-Türkiye  Yardımseverler Derneği Gemlik Şubesi  (Semiha Aslan):
Semiha Aslan’ın başkanlığında Nermin Güner’in 2.başkan ve Nimet Karakaş sekreterliğini yaptığı Türkiye Yardımseverler Derneği Gemlik Şubesi   daha çok  öğrencilere burs verme faaliyetleriyle tanınıyor. Burs için gıda kermesi ve kültür gezileri düzenleyen şube ramazan aylarında erzak yardımında da bulunuyor. Bu ramazan öncesi de  “45 çorbada 45 tuzumuz bulunsun“ diyerek 45 aileye 200 TL’lik şarküteri ve kasap fişleri dağıtan dernek Gemlik’te Asilhan’da bürosunda yıllardır hizmet veriyor.

4-Gemlik Kardelenler Ekibi (Çiğdem Ateş):
 Gemlik’teki üç yardım kuruluşuna ek olarak sözcülüğünü Çiğdem Ateş’in yürüttüğü ve daha çok sosyal sorumluluk projeleriyle ön plana çıkan Gemlik Kardelenler Ekibi de ilçede bilinen yardım grupları içinde. Kardelenler ekibinin son olarak Gemlik Cihatlı Özel Eğitim ve Uygulama okuluna kazandırdığı özel salıncak okul ve veliler tarafından sevinçle karşılandı.

5-İnci Aşevi  (İnci Sabuncuoğlu):
Hanımlar Kültür ve Dayanışma Derneği veya Gemlik’te bilinen ismiyle İnci Aşevi 35 yılı aşkındır kendi aş evlerinde sıcak yemek pişirip evlere dağıtım yapıyorlar. Aşevi sadece ramazanlarda değil yılın her ayı ilçedeki ihtiyaç sahiplerine hizmet veriyor.

6-Şule Ertürk (Öğretmen)
Özdilek Cevdet Aynur Mayruk Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Türkçe öğretmeni olan Şule öğretmen ilçe okullarında okuyan yetim ve öksüzlere yönelik 5 yıldır yürüttüğü yardım projeleriyle tüm Gemlik’in takdirini topladı. Şule öğretmen sayıları 180 kadar yetim-öksüz öğrenciye ramazan aylarında gıda, kış aylarına girerken kışlık ayakkabı ve mont, Kurban bayramında da kurban payı dağıtımı gibi yardım kampanyaları düzenliyor. Okulu adına, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Gemlik Sosyal Yaşamı Destekleme Derneği ve Gemlik Gençlik Merkeziyle de zaman zaman işbirliği yapan Şule öğretmen kanserli hasta çocuklara yönelik gerçekleştirilen oyuncak ve temizlik malzemeleri yardımında 50 den fazla çocuğa ulaştı. Okulun sosyal yardım projeleri hakkında 05539158683 Nolu telefonudan bilgi alınabilir.

7-Çiğdem Türe:
 Gemlik Hisar Mahallesi Muhtarı Çiğdem Türe Gemlik’in genelinde hangi yardım kampanyası varsa mahallesindeki kadınları da teşvik ederek her bir kampanyaya önemli destek sunuyor.  Son olarak Kanserli çocuklara ile  ve Afrin ve İdlib’e yardım kampanyalarında da olduğu gibi  Muhtar Türe adeta mahallesini örgütlüyerek kampanyalara destek vermekle kalmadı toplanan giyim eşyalarının düzenlenıp kolilere yerleştirilmesinde Gemlik Gençlik Merkezinde gençlere yardım etti..  Mahallenin muhtarından ziyade adeta mahallenin annesi gibi  şefkat ve ilgisiyle çalışan Türe tüm Gemlik’in en sevilen isimleri arasında yer alıyor.

8-Birdane Yıldırım Sarıkaya:
Kendi sosyal ve iş çevresindeki yardımda bulunmak isteyenlerin yardımlarını 10 yılı aşkındır durumu iyi olmayan ailelere ulaştıran Birdane Sarıkaya da ilçedeki yardım işine kendi adayan kadınlar arasında yer alıyor.


 
Gemlik’teki kadınların başı çektiği yardım kuruluşlarının birbirleriyle rekabet içinde değil kendi aralarında da irtibat ve yardımlaşma halinde olmaları da ilçe halkı tarafından takdirle karşılanıyor. Böylece herhangi bir ailenin birkaç yerden aynı anda  yerden yardım almasıyla başka bir alenin tek bir ihtiyacına bile cevap verilememesi gibi durumların önüne geçiliyor.
Gemlik’teki tüm yardım kuruluşları ilçede düzenlenen genel yardım kampanyalarını da birlikte büyük destek veriyorlar. Bu yıl içerisinde gerçekleşen kanserli çocuklara oyuncak ve hijyen yardımı yapan dernekler önce İdlib daha sonra da  Afrin’ e yapılan yardım tırına da  Gemlik Gençlik Merkezi araçlığıyla önemli miktarda yardım malzemesi ulaştırarak  yardımlarını sınır ötesine taşıdılar. 
Aynur Beki başkanlığındaki Gemlik Ak Parti Kadın Kolları, Vildan Bilici başkanlığındaki MHP kadın kolları ve   Hacer Öznur Çukadar başkanlığındaki  İYİ Parti Gemlik  Kadın Politikaları’da ilçede yardım faaliyetlerini etkin bir şekilde katılanlar arasında.

Gemlik’teki bu yardım kuruluşlarının gönüllü ve özverili faaliyetleri Orhan Veli’nin ilçe için söylemiş olduğu sözünü ‘Gemlik’e doğru yardımlaşmayı göreceksin’ şeklinde okutturuyor ve Gemlik’e huzur ve barışın kenti, Marmara’nın incisi, Zeytinin Başkenti, Yerli Otomobilin Merkezi gibi yakıştırmaların yanı sıra ‘Yardımlaşma Kenti Gemlik’ de dedirttiriyor. 
Gemlik’li kadınların ilçede ihtiyaç durumunda olan ailelere yönelik tamamen sivil bir dayanışma ve gönüllülükle yürüttükleri sadece Allah rızası gözetilerek  yapmış oldukları  yardımlaşma örneği ilçenin yüz akı olarak Türkiye’ye örnek oluyor.
 

Feyzi SARIKAYA

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gul
Gul - 2 yıl Önce

Ben eşimden şiddet gördüğüm için evden ayrılıyorum gemlikte ev tuttum ama esyam yok çok zor durumdayım bana yardım eder misiniz iş bulmamada yardımcı olurmusunuz

SIRADAKİ HABER