banner47

Gemlik Ticaret Borsası'ndan Ankara Ziyareti

Bursa Milletvekili Sayın Zafer Işık, Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden ÇAKIR, Meclis Başkanı Mustafa DOĞAN, Genel Sekreter Bahadır SELVİ, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü Prof. Dr. Sertaç DOKUZLU, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE’ye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M. Rıfat HİSARCIKLIOĞLU’na makamında ziyarette bulundular.

Gemlik Ticaret Borsası'ndan Ankara Ziyareti
banner3

Görüşmede, Sofralık Zeytinde Destekleme Tutarları, Sofralık Zeytin Lisanslı Depoculuğu, Kalibre Denetimleri, Coğrafi İşaretli Ürünlerde Fason Üretimin Önlenmesi, Çiftçi Kayıt Sistemleri (ÇKS), Coğrafi İşaret Bilinirliği–Kamu Spotu ve Coğrafi İşaret Denetimleri hakkında yapılan çalışmalar ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri detaylı olarak sunularak istişarede bulunuldu.

SOFRALIK ZEYTİNDE DESTEKLEME TUTARLARI
Sofralık Zeytindeki desteklemelerin arttırılmasına dikkat çeken Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden ÇAKIR; “2019-2020 Yıllarında verilen 0,15/KG destek verildi. Bu durum; ÇKS konusunda teşvik edici oldu, borsa tescillerinde artış yaşanmasını sağladı. Ancak verilen bu destek %2 lik stopaj ile yok olmaktadır ve arazi üzerinden verilen 15 TL/da mazot ve 4 TL/da gübre desteği arazilerin küçük olması sebebiyle yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple sofralık zeytinde verilen dane desteğinin 0,50/KG olarak yükseltilmesi ve dekar başına verilen gübre ve mazot desteğinin arttırılması üreticinin ürün maliyetlerini karşılaması açısından büyük önem taşımaktadır.”

SOFRALIK ZEYTİN LİSANSLI DEPOCULUĞU
Bölgemiz Sofralık Zeytininin kalite standardının korunması açısında oldukça verimli olacak olan Lisanslı Depoculuk Projesinin bir an evvel faaliyete geçmesi için de taleplerini ileten Borsa Başkanı Özden ÇAKIR; ”Lisanslı Depoculuk faaliyetinin ürün kalitesinin korunması açısından ne derece önemli bir proje olduğunun bilincindeyiz. Standart bir kalite oluşması için bu faaliyeti yaygınlaştırmalıyız.”

KALİBRE DENETİMLERİ

Kalibrasyon konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Borsa Başkanı ÇAKIR; “Sofralık zeytinin pazarlamasında Kalibrasyon(1 KG’daki zeytin adeti) büyük önem taşımaktadır. Sektördeki rekabet dolayısıyla bazı işletmeler ambalaj içerisinde kalibrasyona uymayarak yanıltıcı faaliyetlerde bulunmaktadır.
Bu durum piyasada fiyat konusunda haksız rekabete yol açarak dürüst iş yapan işletmeler için sorun yaratmaktadır. Konuyla ilgili cezaların arttırılması ve cezaların hem üretici hem perakende satış sunan firmaya kesilmesi her açıdan caydırıcılık sağlayacaktır.”

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN FASON ÜRETİMİ

Her durumda Coğrafi İşaretin önemine vurgu yapan ve sahip olunan bu değere dikkat çeken ÇAKIR; “Coğrafi İşaret kavramı yerel ürünün özelliklerini korur ve bu sebeple üretim konusunda yerel işletmeleri canlandırıp sağladığı güvenilirlik sayesinde teşvik edici bir etkendir.
Zincir marketlerin coğrafi işaret olarak tescil edilmiş olan ürünleri yereldeki işletmelere fason olarak ürettirmesi ve kendi markaları ile satmak istemesi yerel işletmelerin markalaşmasını engellemektedir. Coğrafi işaret olarak tescil edilen ürünlerin fason olarak ürettirilmesini engelleyici maddelerin kanuna eklenmesi yerel işletmelerin markalaşması açısından büyük önem arz etmektedir.”

ÇKS KAYITLARI

Coğrafi İşareti kullanırken şüpheye yer vermeden Gemlik Sofralık Siyah Zeytininin değerini diğerlerinden ayırt edebilme adına Borsa olarak oluşturmuş oldukları Gemlik Zeytini Coğrafi İşaret Kontrol Mekanizması Yazılımı’ndan bahseden ÇAKIR;. “Bu sayede;
-Üretici bilgileri
-Üretim alanları
-Ağaç sayıları
-Üretim miktarı
-Ürünü sattığı kişi bilgilerini işleyebiliyoruz.
Bölgemizde Bakanlığı’nıza bağlı İlçe Tarım Müdürlükleri vasıtası ile her yıl güncellenen ÇKS bilgilerinin tarafımızla paylaşılması borsamız adına daha sağlıklı çalışmalar ortaya koymamızı sağlayacaktır. Ayrıca Coğrafi İşaretli ürün üreten müstahsile mevcut destekleme ödemelerinden fazla yapılması coğrafi işaretli ürün üreten müstahsil sayısında artışı, rekoltede artışı ve üründe kaliteyi sağlayacaktır.”

COĞRAFİ İŞARET BİLİNİRLİĞİ-KAMU SPOTU

Ülkemizin sahip olduğu birbirinden farklı ve değerli Coğrafi İşaretli Ürünümüzün bulunduğunu ve bu ürünlerin tanıtımı konusunda kamu spotu vb çalışmalar yapılması yönünde taleplerde bulunan Borsa Başkanı ÇAKIR; “Coğrafi İşaretli ürünler, bulunduğu bölgenin doğal bir değeri olduğu için tüketim konusunda güvenilirlik sunuyor. Küresel piyasada bu bilinç oldukça yaygın ancak ülkemizde hala coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı konusunda arzuladığımız konumda değiliz.
Bu sebeple, Coğrafi İşaretin bizzat kendisinin bir reklam aracı olduğunu düşünürsek konuyla ilgili yapılacak kamu spotu vb. çalışmalar, ürünlerin piyasa koşulları içerisinde benzer ürünlerden ayrışmasını kolaylaştırıp direkt tercih sebebi olmasını sağlayacaktır. Bu noktada tüketiciyi bilinçlendirmek izlenecek en önemli yollardan biri olacaktır.”

COĞRAFİ İŞARET DENETİMLERİ

Tüm bahsedilen talepler doğrultusunda; Coğrafi İşaretli ürünlerde en önemli aşamanın denetleme kısmı olduğu belirten Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden ÇAKIR; “Denetimler ne kadar sık ve kontrollü yapılırsa üretim ve satışı gerçekleştiren firmalar da aynı hassasiyeti göstereceklerdir. Taklit ürünler konusunda Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar da bu durumun önemini çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bakanlık tarafından iç denetimlerde kullanılacak standartların belirlenmesi denetimlerin sağlıklı yapılması açısından önemlidir. Ayrıca saha ve market denetimlerinin Bakanlık bünyesinde bir birim oluşturulması ve denetimlerin sıklıkla bu birim tarafından gerçekleştirilmesi, yapılan denetimler sonucunda coğrafi işaret kriterlerine uygun üretim yapmayan firmalarında Bakanlık tarafından yayınlanan taklit ve tahşiş listelerinde ifşa edilmesi Coğrafi İşarete güvenirliliğin artmasında büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
Toplantıda konular sırasıyla görüşülerek, toplantı sonrasında Gemlik Ticaret Borsası tarafından tüm detaylarıyla hazırlanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerine dair dosya; Tarım Bakan Yardımcısı Ayşe IŞIKGECE'ye teslim edildi.

Bursa Milletvekili Zafer IŞIK, Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden ÇAKIR, Meclis Başkanı Mustafa DOĞAN ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü Prof. Dr. Sertaç DOKUZLU eşliğinde, Bakan Yardımcısı Sayın Ayşe Ayşin IŞIKGECE’ye görevinde başarı dileklerinde bulundular, Coğrafi İşaretli “Gemlik Zeytini” hediye ederek kendilerine plaketlerini takdim ettiler.

Feyzi SARIKAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23