banner47

Gemlik'te ilk sahur ve ilk iftar ne zaman saat kaçta yapılacak?

Ramazan ayı için oruç heyecanı başladı. Gemlik'te bugünü (23 Nisan Perşembe) yarına bağlayan gece ilk sahura kalkılacak ve 04.32'de ilk sahur bitmiş olacak. İlk iftar ise yarın saat 19.58'de yapılacak. Böylelikle ilk gün 15 saat 26 dakika oruç tutulacak. Peki, kadir gecesi ne zaman? Detaylar haberimizde...

Gemlik'te ilk sahur ve ilk iftar ne zaman saat kaçta yapılacak?
banner3

Ramazan ayı için oruç heyecanı başladı. Gemlik'te bugünü (23 Nisan Perşembe) yarına bağlayan gece ilk sahura kalkılacak ve 04.32'de ilk sahur bitmiş olacak. İlk iftar ise yarın saat 19.58'de yapılacak. Böylelikle ilk gün 15 saat 26 dakika oruç tutulacak. 

İlk sahur 23 Nisan gecesini 24 Nisan sabahına bağlayan gün yani bugün yapılacak ve 24 Nisan'da (Yarın) ilk oruç tutulacak.

Gemlik iftar saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı 2020 Ramazan imsakiyesi içerisinde yerini aldı. Bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında 30 büyükşehirde ve Zonguldak'ta Ramazan ayının ilk günü evde geçirilecek. Aynı şekilde teravih namazı da camilerde kılınmayacak. Ancak dileyen kişi evde teravih namazını idrak edebilecek.

GEMLİK'TE İLK SAHUR SAAT KAÇTA?

Güneş'in her ilde farklı saatlerde doğup batması nedeniyle iftar vakitleri ve sahur saatleri illere özel olarak belirleniyor. Diyanet tarafından yayınlanan 2020 imsakiyesinde yer alan bilgilere göre 24 Nisan 2020 Cuma günü Gemlik ilk sahur saat 04.32'de bitmiş olacak.

GEMLİK'TE İLK İFTAR SAAT KAÇTA?

Gemlik'te genelinde oruç ibadetini yerine getiren kişilerin iftar saati de yine Diyanet tarafından tespit edildi. Buna göre bölgede oruç açacak kişiler için 24 Nisan 2020 Cuma günü ilk iftar saati 19.58'de olacak.

GEMLİK'TE İLK GÜN SAAT ORUÇ TUTULACAK

Gemlik'te vatandaşlar bugün (23 Nisan Perşembe) sahura kalkıp niyet edecekler. Böylelikle Gemlik'te ilk gün 15 saat 26 dakika oruç tutulmuş olacak.

SADAKA NE KADAR?

Öte yandan bu sene Sadaka-i Fıtır Miktarı 27 TL olarak belirlendi.

MUKABALE CANLI OLARAK GEMLİKLİFE'DA

'Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi' anlamına gelen ve 1400 yıldır sürdürülen mukabele geleneğine her ramazan müminler yoğun ilgi gösteriyor. Gemlik'te vatandaşlar, bu ramazan mukabeleyi GemlikLife facebook sayfasından canlı olarak takip edebilecek. Camilerde öğle ve ikindi namazlarının ardından yaşatılan bu gelenek, dünya genelinde etkili olan Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl farklı bir şekilde uygulanacak. Kovid-19 nedeniyle bu yıl camilerde mukabele okunamayacak, ramazan boyunca her gün GemlikLife facebook sayfasında mukabele programları olacak. Gemlik Hacı İzzet Camii'nde İslam dininde önemli yer tutan 14 asırlık mukabele geleneği, Gemlik İlçe Müftülüğü ile birlikte ramazan ayı boyunca GemlikLife facebook sayfasında canlı yayınla sürdürülecek.

İLK TERAVİH NE ZAMAN KILINACAK?

İlk teravih namazı 23 Nisan (Bugün) yatsı namazı sonrası eda edilecek. Bu yıl Corona virüsü önlemleri nedeniyle cami ve mescitlerde cemaat halinde teravih namazı kılınmayacak. Ancak evlerde teravih namazı kılınmaya devam edecek. Bursa'da ilk teravih 21:26'daki yatsı namazının ardından kılınabilecek.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen "Ramazan ve Sorumluluk Bilinci" temalı "2020 Yılı Ramazan Ayı" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 23 Nisan Perşembe akşamı kılınacak teravih namazının ardından cuma günü tutulacak ilk oruçla ramazan ayının başlayacağını belirtti.

Erbaş, ramazanda, camilerde teravih namazı kılınıp kılınmayacağına yönelik soruya da "Teravih namazlarını bu ramazanda maalesef camilerde kılamayacağız. Evlerinde herkes ailesi, eşi, çocuklarıyla teravih namazlarını kılabilir. Çünkü teravih namazı ferdi olarak da kılınabilen bir namazdır." yanıtını verdi

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Teravih namazı kılmaya" diye niyet ederiz

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke'yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allahumme salli ve Allâhumme Barik dualarını okuruz

3. Rekat

Sübhaneke'yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

4. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayı içinde olan ve 'Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi ise bu sene 19 Mayıs 2020'de idrak edilecek.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Yeni yılın ilk bayramı olacak olan 2020 Ramazan Bayramı'nın ilk günü 24 Mayıs 2020 Pazar günü olacak. Toplamda 3 gün sürecek olan bayram 25 Mayıs 2020 Pazartesi ve 26 Mayıs 2020 Salı günleri de devam edecek.

GEMLİK'TE BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Gemlik'te Ramazan Bayramı Namazı 24 Mayıs 2020 Pazar günü saat 06.15'te kılınacak.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2020, 17:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER