banner47

Gemlik'te bir otomobil üretimi daha

Türkiye ve uluslararası pazara yönelik üretimin gerçekleştirileceği SHERP özel arazi aracının fabrika açılışı Gemlik Serbest Bölge'de gerçekleştirildi.

Gemlik'te bir otomobil üretimi daha
banner3

Türkiye ve uluslararası pazara yönelik üretimin gerçekleştirileceği Ukrayna'da geliştirilen SHERP özel arazi aracı, Bursa'da üretilecek. Üretimin yapılacağı fabrikanın açılışı ise Gemlik Serbest Bölge'de gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen ORSO SHERP özel arazi aracı fabrika açılışına, ORSO Genel Müdürü Erman ErsözUkrayna-Ankara Büyükelçisi Vasaly BodnarMHP Milletvekili adayı Fevzi Zırhlıoğlu, İYİ Parti Milletvekili Adayı , BALKAN TÜRKSİAD Başkanı Fatih ŞakirKALDER Başkanı Emin DirekçiUludağ Elektrik Genel Müdürü Erman AytaçBüyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hamaloğlu, İyi Parti Gemlik İlçe Başkanı Ertuğrul Yavuz , AK Parti Gemlik İlçe Başkanı Osman Alemdar, MHP Gemlik İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz katıldı. 

ORSO Fabrikası Genel Müdürü Erman Ersöz'ün konuşmasından satır başı şöyle; 

Törenin açılışında konuşan Orso Off Road Solutions Genel Müdürü Erman Ersöz, fabrikanın 8 ay önce kuruluşunun yapıldığını belirtirken, “Türk şirketi ORSO olarak, Ukraynalı Quadro International firması işbirliği ile SHERP teknolojilerini kullanarak YETX arazi araçlarının üretimine başladık. Şu an için İşbirliğinin ilk aşaması, YETX arazi araçlarının büyük ölçekli bir montaj operasyonudur ve ORSO'nun stratejik hedeflerinden birisi, ürünün yerlileştirilmesi olacaktır. Yerlileştirme en önem verdiğimiz konulardan olmakla birlikte kısa zamanda %70 yerlilik oranına ulaşmak adına değerli tedarikçiler ile çalışmalar yapmaktayız” dedi.

MÜHENDİSLİK HARİKASI YETX

Aracın bir mühendislik harikası olduğunu ve dünyada 103 patenti bulunduğunu söyleyen Orso Off Road Solutions Genel Müdürü Erman Ersöz, “Lastiklerimiz, aktarma organlarımız, tasarımımız başlıca olanlarıdır. Aracımız 35 dereceye kadar eğime, 1 metreye kadar yüksekliğe çıkabilmektedir. Lastiklerimiz kısa sürede inip şişerek farklı arazi koşullarında hareket kabiliyeti sağlamaktadır. Zorlu arazi koşullarını dikkate alarak 4 lastiği yedek yakıt deposu olabilmekte ve 60-65 saat durmadan çalışabilmektedir. Direksiyon yerine levye olması araca özel bir manevra kabiliyeti katmaktadır. 5 ve 8 kişilik versiyonlarına ek olarak römork eklenebilmektedir. Suda, bataklıkta, karda, kayalık alanda, ormanda, zor arazi ve iklim koşullarında personelleri, ekipmanları rahatlıkla ulaştırma kabiliyetine sahip yeni UTV'miz YETX'i sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz.  Başta Kuzey Amerika olmak üzere tüm dünyaya ihraç etmek amacıyla üreteceğimiz araçlar için Türkiye pazarını da düşünerek belli bir kapasite ayırmış bulunmaktayız. Zorlu arazi  ve iklim koşullarının olduğu her coğrafya hedef pazarlarımız olarak görülmektedir” şeklinde konuştu.

Açılış sonrası ilk parti araçların ihracatının Kuzey Amerika’ya yapılacağını söyleyen Ersöz konuşmasını, “Türkiye’nin endüstrileşmesine ve coğrafyasına güvenerek, nitelikli insan gücüne ve tedarikçi kalitesine inanarak 2. hattımızı da 2024’te devreye almayı planlamaktayız” diyerek tamamladı.

“GEMLİK TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELDİ”

Daha sonra konuşan Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hamaloğlu da, “Gemlik Türk otomotiv sektörü için çok önemli bir merkez haline geldi. Yerli otomobilimiz TOGG’un üretime başlamasının ardından batarya fabrikasının da temeli atıldı. Şimdi sırada çip üretiminin yapılacağı tesis var.  Bu dönemde Türk şirketi ORSO olarak, Ukraynalı Quadro International firması işbirliği ile SHERP teknolojilerini kullanarak YETX arazi araçlarının üretmek için Gemlik’i tercih etmesi çok önemli. Gemlik adına önemli bir yatırıma ev sahipliği yapmaktan mutluyuz” şeklinde konuştu.

"GEMLİK'İ TEKNOLOJİ ÜSSÜ YAPACAĞIZ"

Gemlik Türkiye'nin cari açının yaklaşık iki buçuk milyar dolarlık kısmını kapatmaktadır. Inanıyorum ki bu Ukrayna devletinin buraya olan, yetkisine olan yatırımlar ardından yeni yatırımlar da gelecektir. Artık yabancı sermayenin Gemlik'e geçişi hızlanmıştır. Bundan sonra da yabancı sermaye yerine davet ediyoruz. Gemlik'i teknoloji üssü yapacağız diyoruz. Pek yakın zamanda inşallah çip fabrikasının da haberlerini alacağız. Yabancı sermayeye, Gemlik'imize gelin, Bursa'mıza gelin, ülkemize gelin diyoruz. Güven dolu bir Türkiye biliyoruz. Güvenilir ülke diyoruz Türkiye için ve yabancı sermayemizde artacağını hissediyoruz, bunu biliyoruz. Ülkemize ve paydaşlarımıza önerimiz tam Ukrayna Devleti'ne ve Orsa firmasına böyle bir aracı Gemlik'te ürettik, ürettikleri için çok teşekkür ediyoruz. Yatırımların devamını bekliyoruz. 

Gemlik Kaymakamı Hasan Göç'ün konuşmasından satır başları şöyle; 

Zorlayan üretim, teknoloji ve bu teknoloji çok zorlu bir coğrafyada geliştirilmiş. Cep telefonları da bildiğim kadarıyla zannedersem ilk o zorlu coğrafyada geliştirilmişti. Bu da öyle ASELSAN'la güzel cep telefonları yapmıştık. Şu anda Türkiye bir sürü şeyi aştı. Kendini dünyada ispatladı. Bu tür yatırımlarda da artık Türkiye seyir başı olmaya teknolojide, sanayide, dünyaya bence yön vermeye başlayacak. 

"ÇİPLE ALAKALI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BÜYÜK YATIRIMLAR OLACAK"

TOGG fabrikamız Gemlik'te, daha yakın zamanda batarya fabrikamızın da temelini attık. Yine Sayın Başkanımız müjdesini verdi. Çiple alakalı da önümüzdeki günlerde büyük yatırımlar olacak, büyük müjdeler alacağız. Bunu iki taraftan değerlendirmek mümkün. Birincisi ülkemiz artık bir barış denizi, güvenli liman etrafındaki savaşlara, çatışmalara, sıkıntılara rağmen insanların rahat etmesi, sermayenin rahat edebileceği, rahatlıkla gelip yatırımlarını yapabilecekleri bir yer. Bunu sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Yine bu teknoloji Ukrayna insanını bu hale getirmiş. Malum savaş yüzünden de oralarda bu üretimi devam ettirme imkanı bulamamışlar. Kendileri için dediğim gibi burası bir liman oldu. Inşallah burada yeni ürünler geliştirirler. Dünyaya bu ürünleri satarak hem kendi firmaları adına hem ülkemiz adına katma değer oluştururlar.

BÜYÜKELÇİ’DEN TÜRKİYE’YE ÖZEL TEŞEKKÜR

Törende son olarak konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da, Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostluğa dikkat çekti. Büyükelçi Bodnar, “Son dönemde Türkiye’den çok büyük yardım ve destekler aldık. Bu nedenle yöneticilere ve Türk halkına özel olarak teşekkür ediyorum.  Bursa’daki yatırımı nedeniyle Sergei Samokhvalov başta olmak üzere firmanın bütün yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Yaşasın Türkiye, Yaşasın Ukrayna” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları ve konukların katılımıyla açılış kurdelesi kesilirken, konuklar özel olarak hazırlana parkurda test sürüşlerine katıldılar.

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2023, 08:46

Feyzi SARIKAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER