banner47

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Hale Geliyor

Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaları ilgilendiren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu kapsamında geri sayım başladı. Yapılan kanun değişikliği sonucu, 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda alım satım işlemleri yapılamayacak.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Hale Geliyor
banner3

Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binaları ilgilendiren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu kapsamında geri sayım başladı. Yapılan kanun değişikliği sonucu, 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan yapılarda alım satım işlemleri yapılamayacak.

“Dünyamızda sınırlı olan enerji kaynaklarını, gelecek nesillere aktarabilmek için enerjiyi verimli kullanmayı ve enerji tasarrufu algısını tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması hedefleniyor. Sarım Enerji firması sahibi İnşaat Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Müzeyyen Sarım, mülk sahiplerini 1 Ocak 2020’ye kadar, Enerji Kimlik Belgesi’ni almaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Binaların enerji verimliliğini gösteren enerji kimlik belgesini almak için geri sayım başladı. Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak için çıkarılan kanunla birlikte Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011’de zorunlu hale geldi. Enerji Kimlik Belgesi olmadan konut alım ve satım işlemlerinin gerçekleşmeyeceği yeni dönemde, mülk sahiplerinin en geç 1 Ocak 2020’ye kadar enerji kimlik belgelerini almaları gerekiyor.

Sarım Enerji, düzenlemenin yürürlüğe girmesine sayılı günler kala enerji kimlik belgesi taleplerinde patlama yaşanacağını belirtirken, sahte enerji kimlik belgelerine karşı tüketicileri uyardı.

 

SAHTE EKB’YE DİKKAT!

2020 yılında ev alım, satım ve kiraya verme işlemlerinde zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin sahtelerinin de piyasada yaygın olarak yer aldığını söyleyerek kamuoyunu uyaran Makine ve Kaynak Mühendisi Hüseyin Sarım ise, “Enerji Kimlik Belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, ısıtma ve/veya soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, var ise kojenarasyon, var ise fotovoltaik sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB), bazı kurum ve kişiler tarafından sahte olarak hazırlanarak tüketiciler ile buluşturuluyor. Bakanlığın yapacağı denetimler neticesinde gerçeğe aykırı ya da kötü niyetle belge düzenlendiğinin tespiti halinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) iptal ediliyor. Bu belgeyi düzenleyen kurum ve kuruluşlara ise hapis cezasına varan cezalar verilebilir.”

 

ENERJİ KİMLİK BELGENİZİN SINIFINA DİKKAT EDİN!

Piyasadaki sahte kimlik belgelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Sarım “1 Ocak 2020 tarihi itibariyle binalarda zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi (EKB), enerji verimliliği ve ısı tasarrufunun ölçümlenmesi açısından çok büyük öneme sahip. Yeni ev alırken ya da kiralarken evin konumu ve iç tasarımı kadar Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ne sahip olması da önemli. Piyasada pek çok sahte Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile karşılaşılıyor. Sarım Enerji olarak yaptığımız araştırmalarda düşük sınıf enerji kimlik belgesi alması gereken binaların, yüksek sınıf enerji kimlik belgesi aldığına rastladık. Sahte Enerji Kimlik Belgesi ile D sınıfına sahip olması gereken bir binayı B sınıfı gibi gösterebiliyorlar. Enerji sınıflarında yapılan sahteciliğe dikkat edilmesi gerekiyor. Bu nedenle mutlaka evinizin Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ni sorgulayın. Sahte olmayan Enerji Kimlik Belgesi’nde ise evin en verimli ve yüksek sınıftaolmasına dikkat edin. Eviniz sıcak bir yuva olurken, bütçe dostu da olsun” dedi.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Konut alım satımında zorunlu hale gelen kısa adı EKB olarak bilinen Enerji Kimlik Belgesi, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

"Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır" sorusu en çok merak edilen konular arasında. İnşaat ve yapı sektöründeki birçok kişinin merak ettiği konulardan olan Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş şirketler tarafından veriliyor. Enerji Kimlik belgesi veren firmalar konusunda oldukça hassas ve dikkatli davranmak önem taşıyor. Sarım Enerji Bursa’nın sayılı yetkili firmalarından biri ve Gemlik’te de hizmet veriyor. Bakanlıklar tarafından onaylanmamış bir firmadan aldığınız EKB örneği, mutlaka geçersiz sayılıyor. O nedenle Enerji Kimlik Belgesi veren firmalar arasından seçim yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup olmadıklarına dikkat etmelisiniz.

Enerji Kimlik Belgesi üzerinde binaların yalıtım özelliklerinden ısıtma, soğutma gibi verimliliğine dair pek çok bilgi yer alıyor. Enerji Kimlik Belgesi alan kişilerin sonrasında mutlaka Enerji Kimlik Belgesi sorgulama yapması gerekiyor. EKB sorgulama işlemi İnternet üzerinden yapılabiliyor. Bina Enerji Kimlik Belgesi sorgulama işlemi için öncelikle bakanlığın alınan EKB’yi onaylaması gerektiği ise unutulmaması gereken durumların başında geliyor.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Fiyatları Ne Kadar?

EKB fiyatları belirlenirken devlet tarafından koyulan bir alt ya da üst sınır bulunmuyor. O nedenle Enerji Kimlik Belgesi ücreti, firmalar tarafından belirleniyor. Bina Enerji Kimlik Belgesi fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için daire sayısı ve metrekare gibi bilgileri girerek sorgulama yapmak yeterli oluyor. Enerji Kimlik Belgesi m2 fiyatları 1 TL gibi bir ücrete yapılmakla birlikte bu fiyat yapı büyüklüğüne göre değişiklik de gösterebiliyor. Ortalama bina başına 400TL ve 500TL arasında değişebiliyor.

EKB fiyat aralığı hakkında en doğru bilgiye ulaşmak ve en kaliteli hizmeti almak için sektörün yenilikçi ve öncü firmalarından olan Sarım Enerji ile çalışabilir, aklınızda bütün soru işaretleri giderebilirsiniz. Sarım Enerji’ye 0541 803 41 40 veya 0541 769 08 20 numaralı telefon numaralarından ulaşabilirsiniz.

 

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2019, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner22

banner23