banner47

Dünya Gümrük Günü Gemlik’te de Kutlandı

Dünya Gümrük Örgütü’nün 17 kurucu üye ülke ile birlikte oluşturduğu Gümrük İşbirliği Konseyi’nin 26 Ocak 1953’te Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptığı ilk toplantısına atfen kutlanan Dünya Gümrük Günü Gemlik’te de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Dünya Gümrük Günü Gemlik’te de Kutlandı
banner3

Dünya Gümrük Örgütü’nün 17 kurucu üye ülke ile birlikte oluşturduğu Gümrük İşbirliği Konseyi’nin 26 Ocak 1953’te Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaptığı ilk toplantısına atfen kutlanan Dünya Gümrük Günü Gemlik’te de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Gemlik Gümrük Müdürü Muammer Ünal, Gümrük Müdür Yardımcısı Metin Avcı, Laboratuar Müdürü Kemal Külege’nin yanı sıra Gümrük Müdürlüğü çalışanlarının katıldığı etkinlik kapsamında Atatürk Anıtına Çelenk Sunuldu, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar gerçekleştirildi.

Törende konuşan Gümrük Müdürlüğü memurlarından Yasemin Şentürk, Dünya Gümrük Günü tarihçesi hakkında bilgiler verdi. Gümrük İşbirliği Konseyi isminin  1994 yılında Dünya Gümrük Örgütü olarak değiştiğini anlatan Yasemin Şentürk, örgütün uluslar arası ticaretin yüzde 98’ini gerçekleştiren 182 ülkeden oluştuğunu söyledi. Şentürk, “; 26 Ocak Dünya Gümrük Günüyle ilgili önemli bir detay da, bu günün her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlanıyor olması ve yıl boyunca bu tema konusunda farkındalığın arttırılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor olması. Bugün hepimiz biliyoruz ki dördüncü sanayi devrimiyle birlikte artık çağımız dijital dönüşüm çağı. Tüm ülkeler, tüm kamu kurumları, tüm firmalar, tüm kuruluşlar bu dönüşüme hızlı bir şekilde ve maksimum verimle uyum sağlamak durumunda. Dünya Gümrük Örgütü de bu konunun gümrük idarelerindeki önemine binaen ve örgütün temel ilkelerinden biri olan güvenli, ölçülebilir, otomasyona dayalı ve teknolojik olma ilkesinden hareketle 2019 yılı için “SMART BORDERS” temasını belirledi. Yani “akıllı sınırlar.  Evet, akıllı telefonlar, akıllı tv.ler, akıllı evler, vs.den sonra şimdi de artık akıllı gümrükler ve akıllı sınırlar gündemde ve çalışmalar bu doğrultuda. “Kesintisiz Ticaret, Seyahat ve Taşımacılık için Akıllı Sınırlar” teması ile mevcut sınırların akıllı sınırlara dönüştürülmesi hedefleniyor. Kargo, konteyner ve taşıma araçları için akıllı izleme ve takip sistemleri, her türlü akıllı cihaz, bulut bilişim, robot teknolojisi, dronlar, 3 boyutlu baskılar ve yapay zeka gibi teknolojilerden maksimum düzeyde yararlanılması ve sınırların akıllı sistemlerle donatılması suretiyle etkin, kağıtsız ve pürüzsüz sınır yönetiminin artırılacağı vurgulanıyor ve 2019 yılında yapılacak çalışmalara bu tema doğrultusunda ağırlık verileceği ifade ediliyor. 26 Ocak Dünya Gümrük Gününün yurt çapında etkin bir şekilde kutlanmasına ve kamuoyunda farkındalığın arttırılmasına Bakanlığımızca oldukça önem veriliyor. Bizler açısından da, gümrüklerdeki gelişmelerin bir parçası, aktif uygulayıcısı ve katkı sağlayanı olmanın gururunu yaşamak, birlik ve beraberliğimizi artırmak, gümrüklerimizi halka tanıtmak ve sorunlarımızı anlatmak açısından da oldukça önemli bir gün. Bu nedenlerle, hepimizin 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlu olsun” dedi.

FOTOĞRAFLI

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2019, 05:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28