banner47

Çocukların sordukları zor sorulara nasıl yanıt vermeliyiz?

Gemlik Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından Aytepe’de organize edilen eğitim programında çocuk yetiştirmekte dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.

Çocukların sordukları zor sorulara nasıl yanıt vermeliyiz?
banner3

Gemlik Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından Aytepe’de organize edilen eğitim programında çocuk yetiştirmekte dikkat edilmesi gerekenler anlatıldı.

Çocuklarımıza ahlaki bilgilerin verilmesi ve zararlı durumları tanıtmak bizlerin görevi diyerek açılış konuşmasına başlayan Gemlik Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Yaray; “ Aile, bir toplumun, bir milletin, bir devletin temelini oluşturmaktadır. Aile durumu milletlerin devamlılığını sağlayan, kültürel kimliği taşıyan ve insani değerlerin oluştuğu temel bir kurumdur. Bir çok devlet bu temel yapının bozulması nedeniyle bir çok sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bizler de kurum olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, sosyal ve ekonomik destek kapsamında mağdur ailelerimizi desteklemekteyiz. Çocukların yetiştirilmesinde iyi bir ailenin yerini tutabilecek daha sağlıklı bir kurum yoktur. “ diyerek konuşmasını tamamladı.

Kurum müdürü Yaray’ın ardından programa Gemlik Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Çocuk Gelişim Uzmanı Nurcan Baltacı Özarslan devam etti. Özarslan çocukları farklı bir bölüme alarak sadece ebeveynler ile görüştü. Çocukların cinsel gelişimi ve cinsel sağlığı hakkında detaylı ve bilinçlendirici bir sunum yaptı. Nurcan Baltacı Özarslan; “Çocukların belirli bir yaştan sonra cinsellikle ilgili soruları başlıyor. Bu programda bu sorulara nasıl cevaplar verilmesi gerektiğini sizlerle paylaşacağız.” Dedi.

“Anne ben nereden geldim?” sorusuna cevap

Genelde 'Seni leylekler getirdi' ya da 'Hastaneden aldık' tarzı cevaplar çoğu çocuğu tatmin etmez. Burada önemli olan çocuğa yetişkinin anlayabileceği gibi değil de, çocuğun anlayabileceği şekilde basit ve yalın anlatmak esastır. Basit kurgular yapabilirsiniz. Örneğin; 'Baban ile ben, senin olmanı çok istiyorduk. Ve bir gün annelerin karnında özel yerde bulunan yumurtalar ile babaların sperm hücreleri birleşti ve sen oldun. Daha sonra, sen orada büyüdün ve dışarı çıkmak istedin. Biz de seni çok merak ettiğimiz için doktorlardan yardım istedik ve seni oradan çıkardılar' tarzında bir açıklama yapın. Aşırılıklardan, abartıdan ve fazla ayrıntıdan kaçının. Çocuğa 'Ayıp, konuşulmaz' şeklinde cevaplar vermeyin ve kesinlikle onu baskılamayın.

“Neden benim de ağabeyiminki gibi pipim yok?” sorusuna cevap

Kızlar ve erkekler ayrı yaratılmışlardır. Kızların erkeklerin gibi cinsel organı vardır ve farklı yönlere doğru gelişmiştir.( kızlarınki içe doğru, erkeklerinki dışa doğru )

“Regl ( Adet görmek ) ne demektir?” sorusuna cevap

Yetişkin kadınlar ayda bir kez vajinalarından kanarlar. Buna Regl yada aybaşı denir. Bunun sebebi kadınların yumurtalıklarından her ay 1 yumurtanın döllenmek üzere hazırlanmasıdır. Eğer döllenme yani bebeğin oluşumu gerçekleşmezse bu yumurta bir miktar kan ile vücuttan atılır ve ertesi ay yeni bir yumurta oluşur. Her genç kız 12-15 yaşları arasında ilk kez regl olur.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2018, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28