banner47

Bursa dahil 5 il için kritik gün!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Kabine toplantısında, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla ilgili son durum ile yeni tedbirler alınıp alınmayacağı görüşülecek. Özellikle Bursa dahil 5 ilde koronavirüsle ilgili yeni kararları alınması bekleniyor. Sokağa çıkma kısıtlaması, yüz yüze eğitim gibi konularda alınacak tedbirler için gözler kritik toplantıya çevrildi.

Bursa dahil 5 il için kritik gün!
banner3

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Kabine toplantısında, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla ilgili son durum ile yeni tedbirler alınıp alınmayacağı görüşülecek. Özellikle Bursa dahil 5 ilde koronavirüsle ilgili yeni kararları alınması bekleniyor. Sokağa çıkma kısıtlaması, yüz yüze eğitim gibi konularda alınacak tedbirler için gözler kritik toplantıya çevrildi. 

Bilim Kurulu'nun 'yeni koronavirüs kararları alınmalı' tavsiyesinin ardından gözler Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne çevrildi. CNN TÜRK muhabiri Ahmet Melik Türkeş canlı yayında bugün yapılacak Kabine Toplantısı'nda çıkması muhtemel kararları değerlendirdi.

Ahmet Melik Türkeş'in haberinden satır başları şöyle: 

Kabine toplantısının saat 15.30'da başlaması planlanıyor. Kabine toplantısından bir gün önce de yine kritik toplantı Bilim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gündeminde ve yurt genelinde vaka sayılarındaki artış ele alındı.

Virüsün seyri konuşuldu ve bu yönde olumlu bir tablonun oluşması için atılması gereken adımlar konuşuldu. Tavsiye kararları alındı.

Buna ilişkin de İstanbul başta olmak üzere artışın görüldüğü illerdeki sağlık kuruluşlarındaki doluluk oranları konuşuldu ve virüsün olumsuz seyrinin sağlık kuruluşlarında sağlık çalışanları üzerinde bir baskı kurduğu ifade edildi.

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI İHTİMALİ 

Gündeme gelen tüm bu konular bugün Kabine Toplantısı'nda da gündeme gelecek. Virüsün ne zaman kötü seyrinden bahsedilse kısıtlama kararları da gündeme geliyor. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin.

Tedbirler sonrasında salgın istenen düzeyde azalma görülmezse hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tavsiye edildi Bilim Kurulu'nda. Buna ilişkin de özellikle önümüzdeki günler belirleyici olacak.

Özellikle riskli illerde olumlu yönde seyir görülmezse bu yönde bir adım gelebilir ki bugün de Kabine Toplantısı'nda konuşulacak en önemli konular arasında bu bulunuyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI 

Belki de en önemli konu eğitim, okullar... Kurul toplantısında yüz yüze eğitim de gündeme gelmişti dün. Bir süredir eğitim yüz yüze devam ediyor. Yüz yüze eğitime kademeli olarak bir geçiş gerçekleştirilmişti.

Ancak daha sonra bir ara tatille bu hafta okullara kısa bir ara verildi. İşte bu ara tatilin uzatılması da gündemde. Kabine Toplantısı'nda bu yönde bir karar çıkarsa 16-20 Kasım'da devam eden ara tatilin daha da uzatılması gündemde olacak. Okullar daha geç açılabilecek.

Bir diğer konu ise; Türkiye'de 1 yıldır koronavirüs tedbirlerini konuşuyor ve Ocak, Şubat döneminden itibaren alınan tedbir kararları var. Dünkü toplantıda Mayıs ayında alınan tedbirlere dönülmesi kararı alındı.

SAAT KISITLAMASI 

Bu yönde aslında kafelere, kalabalık ortamların bulunduğu yerlere saat kısıtlaması getirilmesi gündeme getirildi. Hatırlayacaksınız geçtiğimiz Kabine Toplantısı'nda bu yönde bir adım atılmış kalabalıkların sıkça görüldüğü kafeler, AVM, restorant gibi yerlerde saat kısıtlaması getirilmiş ve 22.00 olarak belirlenmişti.

Eğer bu yönde bir adım atılırsa saat 22.00'den önce sosyal hayatın kısıtlanması söz konusu olabilir. Buradaki saatin erkene geçilmesi gündeme gelebilir.

ÖNCELİK KRİTİK 5 İLDE 

Riskli iller dedik... İstanbul, Bursa, Gaziantep, Ankara ve İzmir burada öne çıkıyor. Vaka sayılarındaki artış bu şehirlerde oldukça fazla. Eğer bir kısıtlama kararı alınacaksa sokağa çıkma kısıtlaması gibi, sosyal hayatın kısıtlanması gibi başlangıçta bu illerde alınması istendi Bilim Kurulu'nda. Yine Kabine Toplantısı'nda da bu konular gündeme gelecektir.

İSTANBUL'DA YENİ KORONA KARARLARI 

İBB, Covid 19 salgınının en yoğun yaşandığı İstanbul'da, yaygınlığın artmasını önlemek amacıyla 19 Kasım Perşembe gününden itibaren uygulanacak bir takım tedbirler aldı. İBB Bilimsel Danışma Kurulu'nun önerileri çerçevesinde, yüz yüze eğitime başlaması planlanan İSMEK kurslarının açılışı ileri bir tarihe ertelendi.

İBB'ye ait kültür merkezlerinin kapalı kalmasına ve tüm müzelerin yanı sıra SPOR AŞ'nin işlettiği İBB spor tesislerin kapatılmasına karar verildi. Kapalı salonda izleyicisi olan sahne sanatları da online olarak icra edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 salgınının hem toplumda hem de kendi çalışanları arasında yaygınlaşmasını önlemek amacıyla, İBB Bilimsel Danışma Kurulu'nun önerileri çerçevesinde birtakım tedbirler aldı. 19 Kasım Perşembe'den itibaren uygulamaya konulacak kararın, sürdürülmesi gereklilik olan belediyeye ait hizmetleri etkilemeyeceği vurgulandı.

Önlemler kapsamında 9 Kasım itibarı ile uzaktan, dönüşümlü çalışma yöntemine geçen İBB'nin, alınan kararlar ve konuya ilişkin kamuoyuna yaptığı açıklama şöyle:

"Covid 19 salgını, küresel çapta ikinci dalga halinde hızla yayılmaya devam etmektedir. Maalesef salgın ülkemizde de hızlı bir yayılma eğilimine girmiş hatta bilim insanlarının ifadesine göre, Nisan-Mart dönemindeki etkisinin de üzerine çıkmıştır.

Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın açıklamalarına göre, ülkemizde salgının en yoğun yaşandığı kent İstanbul'dur. Buna göre vaka ve ölüm sayılarının yaklaşık yarısı İstanbul'da gerçekleşmektedir. Benzer bir veri İBB ve iştirakleri çalışanları açısından da geçerlidir. İlk resmi vakanın henüz ülkemize giriş yapmadığı Şubat ayından, bugün gelinen noktaya kadar çalışanlarımızı ve vatandaşları korumak üzere aldığımız tüm tedbirlere rağmen İBB ve iştirak çalışanlarından yaklaşık 2000 personelimizin Covit-19 testleri pozitiftir. Bunun yanı sıra 1322 personelimiz de karantina altındadır.

Hasta tespitleri ve karantina süreçleri ile ilgili prosedürler zaman almaktadır. Mesela hastalıkla ilgili belirti göstermeyen personeller ancak rutin uygulanan testlerle tespit edilmekte, bu da halka hizmet sunan personellerin tespit edilene kadar, bulaşı yaygınlaştırma riskini ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı genelgesinde çalışması uygun bulunmayan personelleri de ilave ettiğimiz zaman ciddi bir işgücü kaybı yaşandığı gözler önündedir.

Bu kapsamda İBB olarak, bulaşın hem toplumda hem de çalışanlar arasında yayılmasını önleme ve herhangi bir hizmet aksamasına yol açmamak için, İBB'nin Bilimsel Danışma Kurulu tarafından yapılan öneriler titizlikle incelenmiş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır:

1) Kayıt dönemi süren ve yakında yüz yüze eğitime başlaması planlanan İSMEK kurslarının açılışı ileri bir tarihe ertelenmiştir. Online kurslar ise belirli alanlarda sürdürülecektir.

2) Bilimsel veriler bulaşın hızlı yayıldığı alanlar olarak spor salonlarını ve havuzları işaret etmektedir. Bu vesile ile İBB'ye ait olan ve Spor A.Ş iştirakimizde işletilen tesislerin kapatılmasına karar verilmiştir.

3) Kültür Merkezleri de kapalı kalmaya devam edecektir.

4) Kapalı salonda izleyicisi olan sahne sanatlarının online olarak icra edilmesine karar verilmiştir.

5) İBB'ye ait açık hava kapsamına girmeyen tüm müzelerin kapatılmasına karar verilmiştir.

Hükümetimizin, salgınla mücadele kapsamında atacağı ek adımlarla paralel olarak, kapanmanın boyutları daha da genişleyebilecektir. Bu kapsamda, sürdürülmesi gereklilik olan belediyeye ait tüm diğer işlemler rutin faaliyetlerine devam edecektir.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2020, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER