banner47

Aydın : "İki Başlılık Ortadan Kalkacak”

Gemlik Belediyesi’nin Birlik Vakfı Gemlik Temsilciliği ile birlikte organize ettiği “Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu konferansın konuşmacısı Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın oldu.

Aydın :
banner3

Gemlik Belediyesi’nin Birlik Vakfı Gemlik Temsilciliği ile birlikte organize ettiği “Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu konferansın konuşmacısı Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın oldu.

Birlik Vakfı Gemlik Temsilcisi Eğitimci Mehmet Naim Boz’un moderatörlüğünde gerçekleşen konferansı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Duran, Milli Eğitim Şube Müdürü Burhan İnan ve Birlik Vakfı yöneticileri de izledi. 16 Nisan’da yapılacak olan 18 maddelik anayasa değişikliğiyle ilgili referandum konusunda önemli bilgiler veren Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, 16 Nisan’da “Evet” oyu çıkması ile birlikte iki başlılığın ortadan kalkacağını ve koalisyonlar döneminin kapanacağını söyledi.

Türkiye’nin Anayasa Değişiklikleri tarihini çarpıcı örneklerle özetleyen İsmail Aydın, Genç Cumhuriyetin ilk anayasası olan 1921 Anayasasında “Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” denildiğini, herkesin özgürlükçü anayasa diye alkışladığı 1961 anayasasında ise milletin egemenliğinin yetkili organlar eliyle sağlanması adı altında, elinden alındığını vurguladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 3, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün de 6 Başbakan ile çalıştığını anımsatan Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Bunun adı zaten yarı başkanlık sistemiydi. Türkiye 1980’lere koalisyonlarla, düşe kalka, muhtıralarla ve darbelerle geldi. 80 Anayasasında da etkisiz ve yetkisiz Cumhurbaşkanı getirildi. Cumhurbaşkanlığı makamı sembolik hale getirildi. Ancak, Kenan Evren ile Turgut Özal, Turgut Özal ile Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ile Tansu Çiller, Ahmet Necdet ile Bülent Ecevit hep problemler yaşadılar. Çünkü sistemde büyük sıkıntı vardı. Bu problemlerden Türkiye hep kaybetti” dedi. Turgut Özal’a kadar Celal Bayar dışında hep asker kökenlilerin Cumhurbaşkanlığı yaptığını anımsatan İsmail Aydın, sistemi kuranların, Türkiye’nin hep böyle olacağını sandıklarını kaydetti.

REFAHYOL Hükümetinin karşısına da bu sistemin problemli kurumları ve vesayetçilerin çıktığına dikkat çeken Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan çekişmesi maalesef kuruluşumuzdan beri vardı. İcrada Başbakanın elini kolunu bağlamışlar, Cumhurbaşkanlığı yetkilerini de sembolik olarak koymuşlar. Biz 2007’de bunu kısmen değiştirdik. Cumhurbaşkanını Halk seçsin dedik. Buna karşın sistem yürüyor. Halkın seçtiği, yetkileri olan ama sorumluluğu olmayan Cumhurbaşkanı isteniyor. 16 Nisan’daki referandumda evet çıkmazsa, Türkiye’yi 2019 ve sonrasında kaos bekliyor. Sistem olarak yürütme erkini kullanmada problemler devam eder. Bu sıkıntıların yaşanmaması için evet çıkması gerekiyor. 16 Nisan’da evet oyu çıkmasıyla iki başlılık ortadan kalkacak. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri yer değiştirecek. Başbakanın yetkileri de Cumhurbaşkanına geçecek. Bundan böyle koalisyonlar dönemi tamamen kapanacak. Halk ilk seçimlerde Türkiye’yi 5 yıl boyunca kim yönetecek, sandıklar açılır açılmaz bilecek. Zaman, emek, ekonomi israfı olmayacak. Türkiye artık böyle badirelere girmemeli. Biz 50 yıldır, muhtıra, darbe, sistem açmazları derken, Japonya, Güney Kore, Almanya ve birçok ülke aldı başını gitti. İstikrar için 16 Nisan’da evet demeliyiz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2017, 06:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28