banner47

Anayasa Komisyonu Başkanı Gemlik'e Geldi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Gemlik'e Geldi
banner3

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başkanlık sistemi uygulamasını, Cumhurbaşkanlığı sistemi uygulaması olarak nitelendiren Şentop, "Bu sistem, bütünüyle Türkiye'yi daha ileriye götürecek, vesayesi kaldırıp, istikrarı sağlayacak bir sistemdir. 16 Nisan'da bu oylanacak" dedi. Gemlik Belediyesi'nin Birlik Vakfı Gemlik Temsilciliği ve Uludağ Üniversitesi Adalet Topluluğu ile birlikte organize ettiği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu konferansta konuşan Mustafa Şentop, mevcut sistemi, sürücü adaylı arabaya benzetti. "Sürücü koltukta oturmuş direksiyonda gibi görünüyor, ancak sağda oturan yönetiyor. Biz 2002'den bu yana yaptığımız hamlelerle sağda oturanı attık. Çünkü Türkiye'de aday sürücü hep devre dışı bırakılmıştı. 15 Temmuz'da da bunun bir örneğini gördük. Arabanın sağına oturup, direksiyondakini yönlendirmek istediler. Halkımız ile birlikte bunları bir kez daha arabadan aşağıya attık. Biz bu vesayetçi anlayışı yok etmek için mücadele veriyoruz" dedi.

Ak Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, U.Ü. Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karlık ve Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ın da yakından takip ettiği konferans büyük ilgi gördü. U.Ü. Gemlik Yerleşkesi Asım Kocabıyık Kültür Merkezinde yapılan konferansa, Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Mustafa Bayraktar, Gemlik Şube Başkanı Mehmet Naim Boz, Belediye Başkan Yardımcıları Vedat Büyükgölcigezli, Ahmet Avcı ve Kadir Erol ile birlikte Milli Eğitim Müdürü Mehmet Duran, Adalet Topluluğu Başkanı Hekim Karaman'da katıldı. Anayasa'nın 19. kez değiştirildiğini belirten TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, 16 Nisan'da yapılacak referandumun hükümet sistemi ile ilgili olması nedeniyle en önemlisi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin demokrasi ile imtihanı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Mustafa Şentop, 1971 darbesi sonrasında güvenoyu almaya zorlanan Nihat Erim hükümetleri dönemi ile 28 Şubat darbesi sonrasında REFAHYOL hükümetine yönelik baskıları hatırlattı. "Vesayetin devamına dur diyeceğiz" diye konuşan Mustafa Şentop, "Parlemento ve hükümet seçimi iki turlu olacak. Artık hükümeti de halk seçecek. Şu an Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider, Ak Parti gibi güçlü kadrolar yönetimdeler. Ancak bu parlementer sistemde her zaman istikrar çıkmıyor. 71-80 ve 97 darbeleri ve koolisyon dönemleri bunu doğruluyor. 3,5 yılda 4 hükümet değişmiş bir ülkeyiz. İş yapılamaz hale gelinen dönemlerdir bunlar. Artık 5 yıl boyunca halkın seçeceği hükümet görev yapacak. İstikrar budur. Sistem bundan sonra da güçlü lideri, güçlü kadroları baki kılacak" dedi.

18 maddelik değişecek anayasa maddelerini tek tek değerlendiren Mustafa Şentop, dışarıdan bakan atılma konusunda da önemli örnekler verdi. Şentop, "Numan Kurtulmuş, milletvekili değilken bBaşbakan yardımcısı oldu. Bursa Milletvekilimiz Efkan Ala Milletvekili değilken, İçişleri Bakanlığı yaptı. 59 ülkede başkanlık sistemi uygulanıyor. Biz her birini detaylı inceledik. Türkiye'ye özgü Cumhurbaşkanlığı sistemini, ülkemizin ve milletimizin geleceğini dikkate alarak belirledik" diye konuştu. Bombalı suikast sonucu öldürülen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun, "Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz" sözüne atıfta bulunarak konuşmasını devam ettiren Mustafa Şentop, "Tartışırken fikir ayrılıkları olsa bile bilgi sahibi olmalıyız. Bilgi eksik ve yanlış olmasın. Türkiye'ye özgü bir anayasa hazırlanıyor. Federasyon yok. Üniter başkanlık modeli var. Yasama yürütme ve yargı erkleri Osmanlı döneminde de tek merkezdeydi. Federasyon iddialarının aslı ve temeli yoktur. Hükümet bu değişiklikle birlikte sandıktan çıkacak. Sistemin en büyük farkı budur" diye konuştu.

İzleyicilerin sorularını da yanıtlayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, sivil anayasa çalışmalarının da devam edeceğini vurguladı. Şentop'a Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Birlik Vakfı Başkanı Mustafa Bayraktar çeşitli hediyeler verdiler.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner27

banner28